Wat is gebufferde vitamine C?

Door Vitatheek - 07 september 2023 - Supplementen
Wie via een supplement extra vitamine C wil innemen komt voor een lastige keuze te staan. Het aanbod aan vitamine C supplementen is namelijk zeer uitgebreid. Niet alleen qua merken, doseringen en toedieningsvormen valt er veel te kiezen, er is door de jaren heen ook een grote diversiteit aan soorten vitamine C ontstaan zoals gebufferde vitamine C. Wat is gebufferde vitamine C nu eigenlijk en is het beter dan normale vitamine C? U leest het hier.

Wat is gebufferde vitamine C?


De meeste supplementen bevatten vitamine C in de vorm van ascorbinezuur. Ascorbinezuur komt van nature voor in groenten en fruit. Zoals de naam al doet vermoeden kenmerkt deze vorm van vitamine C zich door een hoge zuurgraad. Dit kan, vooral bij hoge doseringen ascorbinezuur, irritatie aan de maag of darmen veroorzaken.Gebufferde vitamine C combineert ascorbinezuur met mineralen zoals calcium, magnesium of kalium. Deze mineralen brengen de zuurgraad omlaag zonder de werking van de vitamine C aan te tasten. Een andere naam voor gebufferde vitamine C is ook wel ontzuurde vitamine C. Doordat deze vorm van vitamine C veel minder zuur is, heeft u ook minder kans op een geïrriteerde maag of darmen door het gebruik van het supplement.

Is gebufferde vitamine C beter?


Gebufferde vitamine C heeft enkele voordelen ten opzichte van ascorbinezuur. Zoals gezegd is deze ontzuurde vitamine C minder irriterend voor maag en darmen en wordt deze dus beter verdragen door het lichaam. De kans op maagklachten door langdurig en veelvuldig gebruik is bij gebufferde vitamine C veel kleiner dan bij ‘normale’ vitamine C. Net als andere vormen van vitamine C draagt gebufferde vitamine C bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Vitamine C draagt ook bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en tot de normale collageenvorming. Deze collageenvorming is belangrijk voor voor de normale werking van het tandvlees, de huid, de botten en de bloedvaten. Maar vitamine C staat natuurlijk vooral bekend om de positieve invloed op het immuunsysteem.

Verschil gebufferde vitamine C en liposomale vitamine C


Een andere vorm van vitamine C die veel gebruikt wordt is liposomale vitamine C. Bij liposomale vitamine C wordt de vitamine C in kleine, holle bolletjes opgesloten. De vitamine wordt hierdoor beschermd. Dit zorgt ervoor dat deze de plek in het lichaam waar de vitamine zijn werk moet doen bereikt. Het resultaat hiervan is een betere opname en dus een groter effect. Beide vormen van vitamine C hebben hun eigen voordelen en kunnen worden gebruikt om aan verschillende behoeften te voldoen.

Meer over liposomale vitamine C leest u in het blog Wat is liposomale vitamine C?

Hoeveel gebufferde vitamine C per dag?

De dagelijkse dosering gebufferde vitamine C is afhankelijk van uw behoefte en de dosering vitamine C in het supplement. Voor iedereen vanaf de leeftijd van 14 jaar geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) vitamine C van 75 mg. De adh is de hoeveelheid vitamine C die u dagelijks nodig hebt om gezond te blijven en een tekort te voorkomen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om meer vitamine C te nemen dan de adh. Bijvoorbeeld als u rookt, zwanger bent of borstvoeding geeft, of als u een slecht werkend immuunsysteem hebt. Voor persoonlijk advies kunt u terecht bij uw huisarts.


Uitgelicht:

Vitakruid gebufferde vitamine c

1000 Vegicaps

26,90    20,17

Bekijk dit product

Springfield Ester-C complex

180 Vegicaps

40,00    30,00

Bekijk dit product

Elvitaalelvitum Gebufferde Vitamine C

180 Tabletten

34,95    31,45

Bekijk dit product
 


Van 11 tot en met 14 september 2023 ontvangt u met kortingscode VITAMINEC tijdelijk 5% extra kassakorting op heel veel vitamine C supplementen. Ga naar de webshop en profiteer van dit extra voordeel bij uw online voordeeldrogist.