Wat is vitamine D? En hoe zit het met de vergoeding?
Wat is vitamine D en wat doet het?
In de huid wordt een stof aangemaakt wanneer deze in contact komt met zonlicht (UV-B stralen). Het lichaam maakt hieruit zelf vitamine D (colecalciferol) aan. Vitamine D komt ook voor een klein deel uit onze voeding. Denk hierbij aan vette vissoorten en dierlijk vet en ook aan bak- en braadproducten, margarine, halvarine waar vitamine D aan is toegevoegd.
Vitamine D (10ug per dag of meer) zorgt voor een normale opname van calcium en fosfor uit het voedsel. Calcium en fosfaat zijn betrokken bij een goede opbouw van botten en gebit. Het levert ook een bijdrage aan de normale werking van het immuunsysteem, speelt een rol in het celdelingsproces en bij een normale werking van de spieren. Vitamine D (15 ug per dag of meer) helpt verder om de risico’s van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 20 microgram vitamine D uit alle bronnen.
Wie kan een tekort aan vitamine D hebben?
Een vitamine D tekort zal niet zo snel ontstaan, er zijn wel groepen die een hoger risico lopen op vitamine D gebrek zoals:- - Kleine kinderen (tot 4 jaar)
- - Zwangeren
- - Vrouwen van 50 jaar en ouder
- - Mannen ouder dan 70 jaar
- - Bewoners van verzorgings- of verpleegtehuis
- - Mensen met aandoeningen waardoor bijvoorbeeld de vitamine D opname uit het voedsel of omzetting in het lichaam is verstoord
- - Personen die weinig met de zon in aanraking komen. Bijvoorbeeld doordat vaak bedekkende kleding wordt gedragen of zij veel binnen zitten
- - Personen met een donkere huidskleur als zij in minder zonnige landen wonen, zoals Nederland
Twijfelt u of u wel voldoende vitamine D aanmaakt of valt u onder een risicogroep? Overleg dan met (huis)arts.Voor meer informatie kunt u verder terecht op betrouwbare websites als apotheek.nl, thuisarts.nl of voedingscentrum.nl. Overweegt u om vitamine D supplementen te gebruiken dan hebben wij een ruim assortiment zelfzorg producten. Wij adviseren u om voor gebruik altijd de bijsluiter te raadplegen.
Wordt mijn vitamine D op recept straks nog vergoed?
Vitamine D3 (colecalciferol) is als zelfzorgmiddel vrij te koop bij bijvoorbeeld de (online)drogist. Daarnaast zijn er geneesmiddelen met colecalciferol die door een arts op recept worden voorgeschreven en door de apotheek worden verstrekt onder vergoeding van uw zorgverzekering. Minister Kuipers heeft echter in mei 2022 het advies van het Zorginstituut overgenomen ten aanzien van vitamine D geneesmiddelen op recept. Dit betekent dat vitamine D bevattende geneesmiddelen (colecalciferol en calcifediol) per 1 januari 2023 uit het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden verwijderd en vanaf dan niet meer in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor combinaties met calcium en alendroninezuur.Indien u een van deze vitamine D geneesmiddelen gebruikt op recept overlegt u dan met de voorschrijver voor een geschikt zelfzorg (vrije verkoop) alternatief. Krijgt u uw vitamine D niet (meer) vergoed en moet u overstappen op een zelfzorgmiddel of gebruikt u al een zelfzorg middel? Kijkt u dan ook eens in dit handige overzicht voor een aantal (voordelige) vitamine D producten.
Geraadpleegde bronnen:
www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/05/20/kamerbrief-over-wijziging-basispakket-zorgverzekeringswet-2023
www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/adviezen/2022/05/09/pakketadvies-vitamine-d
www.thuisarts.nl
www.apotheek.nl
www.farmacotherapeutischkompas.nl