Wat is een goede multivitamine voor vrouwen?

Door Vitatheek - 09 juli 2024 - Supplementen
Ruim ⅔ van de vrouwen in Nederland gebruikt regelmatig een voedingssupplement. Vitamine D supplementen en multivitamines/-mineralen zijn het populairst onder vrouwen. Wat is een multivitamine en wat is een goede multivitamine voor vrouwen? Lees het hier.Ruim ⅔ van de vrouwen in Nederland gebruikt regelmatig een voedingssupplement. Vitamine D supplementen en multivitamines/-mineralen zijn het populairst onder vrouwen. Wat is een multivitamine en wat is een goede multivitamine voor vrouwen? Lees het hier.

Wat is een multivitamine

Een multivitamine is een voedingssupplement dat verschillende voedingsstoffen bevat. De meeste multivitamines bevatten alle 13 vitaminen. Ook een deel van de mineralen die ook in groente en fruit zitten is opgenomen in deze supplementen. De vitaminen en mineralen uit een multivitamine zijn niet terug te vinden in 1 enkel voedingsmiddel. Om al deze nutriënten binnen te krijgen is het daarom noodzakelijk om elke dag gevarieerd en gezond te eten.

Multivitamines
Multivitamines zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. De meest voorkomende is een tablet of capsule, maar er zijn ook druppels en poeders te koop. De samenstelling van een multivitamine kan variëren. Sommige multivitaminesupplementen bevatten alleen vitaminen en mineralen, maar er zijn ook multi’s waar kruiden aan toegevoegd zijn. De hoeveelheden waarin voedingsstoffen in het supplement voorkomen zijn vaak afgestemd op de behoefte van verschillende doelgroepen zoals kinderen, senioren, (zwangere) vrouwen, mannen of sporters.

Bekijk alle multivitamines
 

Gebruik van voedingssupplementen in NL

Uit de voedingsconsumptiepeilingen blijkt dat voor sommige vitaminen geldt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet altijd gehaald wordt uit de voeding. Ruim 57% van de volwassenen kiest er daarom voor om een voedingssupplement te gebruiken. Dit gebruik is hoger bij vrouwen (69%) dan bij mannen (44%). De meest gebruikte supplementen zijn: 

In de winter is het supplementgebruik hoger dan in de rest van het jaar. Multivitamines/ -mineralen worden in de winter door 24% van de Nederlanders gebruikt en in de zomer door 18%. Vrouwen gebruiken vooral vitamine D (35% van de vrouwen) en multivitamine/mineralen (29% van de vrouwen). Mannen gebruiken vaker een multi (21%) dan vitamine D (18%). Tussen jongens en meisjes is praktisch geen verschil in het aantal gebruikers van supplementen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld voor gezonde voeding. Onderdeel van dit advies zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van de belangrijkste vitaminen en mineralen. Voor volwassenen zijn dit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden:

Vitamine Eenheid

Vrouwen vanaf 18 jaar

Mannen vanaf  18 jaar

Vitamine A microgram per dag 680 800
Thiamine
(vitamine B1)
milligram per MJ* 0,1 0,1
Riboflavine
(vitamine B2)
milligram per dag 1,6 1,6
Niacine
(vitamine B3)
milligram per MJ* 1,6 1,6
Vitamine B6 milligram per dag 1,5 t/m 50 jaar: 1,5
vanaf 51 jaar: 1,8
Foliumzuur
(vitamine B11)
microgram per dag 300 300
Vitamine B12 microgram per dag 2,8 2,8
Vitamine C milligram per dag 75 75
Vitamine D microgram per dag 10 10
Vitamine K microgram per dag 70 70

* De hoeveelheid thiamine en niacine die je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid energie (calorieën) die je binnenkrijgt.

Voor vrouwen en meisjes van 4 t/m 49 met een donkere huidskleur, die niet veel in de zon komen of de huid bedekken geldt een aanbeveling voor het gebruik van 10mg Vitamine D. Ook tijdens de zwangerschap en bij een leeftijd van 50 t/m 69 jaar geldt deze aanbeveling. Bij een leeftijd van 70 jaar en ouder is de adh 20 mg Vitamine D per dag. Vrouwen die zwanger willen worden of korter dan 10 weken zwanger zijn, wordt aangeraden 400 mg foliumzuur per dag in te nemen.

Multivitamine voor vrouwen

Een goede multivitamine voor vrouwen bevat hoeveelheden vitaminen en mineralen die afgestemd zijn op de behoefte van volwassen vrouwen. Vanwege de afwijkende behoefte van vrouwen die ouder zijn dan 50 of 70 jaar en van zwangere vrouwen zijn er voor deze groepen vrouwen speciale multivitaminesupplementen ontwikkeld. Het is daarom aan te bevelen om bij het gebruik van een multivitamine te kijken naar de samenstelling van het supplement.


Dit zijn de populairste multivitaminen voor vrouwen:

Royal Green Multi Woman

120 tabletten

Van €67,95 voor €50,96*

Bestellen
Vitakruid Multi Dag & Nacht Vrouw

2x 30 tabletten

Van €29,90 voor €22,42*

Bestellen
NOW Eva multi vitamine 

90 tabletten

Van €39,95 voor €29,96*

Bestellen
* onder voorbehoud van prijswijzigingen 
 

Alle multivitamine voor vrouwen bekijken


Kun je teveel vitaminen en mineralen innemen?

Kun je teveel vitaminen en mineralen innemen?Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer u er langere tijd teveel van inneemt. Daarom is er voor deze vitamines en mineralen een aanvaardbare bovengrens vastgesteld. De aanvaardbare bovengrens is de maximale dosering per dag voor een volwassene vanaf 18 jaar. 

Er is ook een aantal vitaminen en mineralen waarvoor geen aanvaardbare bovengrens is vastgesteld, maar waarvoor er wel aanwijzingen zijn dat deze bij grote hoeveelheden ongewenste bijeffecten veroorzaken. Dit geldt voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan. Darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C per dag is een voorbeeld van zo’n ongewenst bijeffect. 

Het algemene advies bij het gebruik van voedingssupplementen luidt: houd u aan de maximale dosering en neem nooit meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in. De referentie-inname (RI) op het etiket van uw supplement geeft aan wat die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.