Welke vitaminen tegen vermoeidheid?

Door Vitatheek - 05 oktober 2023 - Gezondheid , Supplementen
Vitaminen en mineralen in onze voeding hebben verschillende effecten op diverse lichaamsfuncties. Van sommigen is algemeen bekend welke gezondheidseffecten deze hebben en waarom het belangrijk is om er voldoende van binnen te krijgen. Maar precies weten welke vitamine wat doet voor het lichaam, en welke klacht kan duiden op een gebrek aan een bepaalde vitamine of mineraal, is vrij specifieke kennis waarover de meeste van ons niet beschikken. 

Als online drogist zijn wij hier natuurlijk wel van op de hoogte en deze kennis delen wij graag met u. In dit blog gaan we in op een veel gehoorde klacht, namelijk vermoeidheid. Vermoeidheid is typisch zo’n lichamelijke klacht waar heel veel verklaringen en oorzaken voor te bedenken zijn. Het is dan ook niet gezegd dat een (langdurig) vermoeid gevoel veroorzaakt wordt door een gebrek of tekort aan een bepaalde voedingsstof. Maar er bestaat wel degelijk een verband tussen vermoeidheid en vitaminen. Welke vitaminen kunnen helpen tegen vermoeidheid lees je hier.  

Welke vitaminen tegen vermoeidheid? 

Er zijn meerdere vitaminen die helpen bij vermoeidheid/moeheid. Dit zijn: 
  • - Vitamine B11, beter bekend als folaat
  • - Vitamine B3 (niacine) 
  • - Vitamine B5 (pantotheenzuur)
  • - Vitamine B2 (riboflavine)
  • - Vitamine B12
  • - Vitamine B6 
  • - Vitamine C

Van al deze vitaminen is bewezen dat deze helpen om vermoeidheid en moeheid te verminderen en de natuurlijke energie in het lichaam activeren. 

Vitamine B complex

Vanwege de rol die B-vitaminen spelen bij het vrijmaken van energie uit de voeding en het verminderen van vermoeidheid en moeheid, worden vitamine B complexen regelmatig gebruikt door mensen met vermoeidheidsklachten. Een vitamine B complex is een vitaminesupplement dat een combinatie van de verschillende B-vitaminen en vaak nog enkele andere vitaminen en mineralen bevat.* 

De meest verkocht vitamine B complexen in ons assortiment zijn:

Vitals Vitamine B Complex Actief

Een compleet B-complex met ruime doseringen B-vitaminen, met de biologisch actieve vormen van B2, B6, B12 en folaat voor optimale opneembaarheid en werkzaamheid. In een plantaardige capsule aangevuld met hulpstoffen uit natuurlijke bron.

Bestellen
 

Vitatheek Vit B-50 Complex

Voordelig vitamine B supplement uit ons assortiment voordelige huismerk supplementen. Bevat alle B-vitaminen in een krachtige dosering.

Bestellen
 

Vitortho B-50 Vitamine B-Complex

Bevat vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12 en foliumzuur. 

Bestellen
 

Bonusan Vitamine B50 Complex

Vitamine B-50 complex bevat het complete spectrum van B-vitaminen. Alle B-vitaminen in significante hoeveelheden. Bevat ook ondersteunende choline, inositol en PABA

Bestellen
 

Vitamine B12

Bent u vegetariër of veganist dan is de kans aanwezig dat uw vermoeidheid samenhangt met een tekort aan vitamine B12. Vitamine B12 komt namelijk uitsluitend voor in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Als vegetariër is het daarom aan te raden om een vitamine B12 supplement te gebruiken ter aanvulling op uw voeding. Lees meer over B12 in ons blog

Bekijk alle Vitamine B12 supplementen


Mineralen tegen vermoeidheid

Naast de genoemde vitaminen is er ook een aantal mineralen dat het gebrek aan energie kan helpen verminderen, namelijk ijzer en magnesium.

Ijzer

Ijzer komt in de voeding voor in 2 varianten: heemijzer en non-heemijzer. De eerste vorm zit vooral in dierlijke producten en wordt beter opgenomen door het lichaam dan non-heemijzer dat o.a. in volkoren producten en spinazie voorkomt. Door het verschil in opneembaarheid kunnen vegetariërs en veganisten baat hebben bij extra ijzer via een supplement*. Ook zwangere vrouwen en kinderen kunnen behoefte hebben aan ijzersuppletie.*

Bekijk ijzer supplementen


Magnesium

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Doordat het in zoveel producten voorkomt is de kans op een magnesiumtekort vrij klein. We zien dan ook dat magnesiumsupplementen vooral gebruikt worden door sporters, bij stress en bij langdurig gebruik van maagzuurremmers. Maar ook bij mensen die last hebben van vermoeidheid blijft magnesium een populair supplement. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in verschillende vormen en samenstellingen. 

Wilt u meer weten over magnesium? Lees dan verder: Zoveel magnesium tabletten, welke kiest u?

Tips tegen vermoeidheid

Heeft u last van vermoeidheid dan is het goed om voor uzelf na te gaan wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Soms zijn de klachten vrij eenvoudig te verhelpen. In het blog 5 tips tegen vermoeidheid vertellen wij u waar u op kunt letten en wat u misschien zou kunnen doen om uw moeheid/vermoeidheid te verminderen.

Wordt uw vermoeidheid veroorzaakt door een chronisch slaaptekort doordat u moeite heeft om in slaap te komen? Lees dan eens ons blog over Etherische oliën om beter te slapen

Raadpleeg uw arts bij ernstige of langdurige vermoeidheidsklachten.

* claim supplement 
Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Buiten bereik van jonge kinderen houden. Aanbevolen dosering niet overschrijden.