Nu 15% introductiekorting op Magnesium Bisglycinaat van Vitalize. De korting wordt in de winkelmand verrekend.
Sluiten
Naar boven

Tips voor duurzaam schoonmaken

Door Vitatheek - 12 juni 2023 - Huishouden
Bij duurzaam leven denken we vaak in de eerste instantie aan minder energie verbruiken, recyclen en bijvoorbeeld eigen eten verbouwen. Maar ook bij de schoonmaak kunnen we een stuk duurzamer te werk gaan. Weten hoe je duurzamer kunt schoonmaken? Lees dan snel verder voor onze tips!

Kies voor natuurlijke/ecologische schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen met chloor, synthetische stoffen, parabenen, siliconen en microplastics zijn schadelijk voor het milieu. Ook voor de huid en de gezondheid kunnen deze, vooral bij veelvuldig gebruik, schadelijk zijn. Koop daarom bij voorkeur duurzame schoonmaakmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten. Deze maken even goed schoon als andere schoonmaakartikelen, maar zijn minder belastend voor het milieu en veilig voor uzelf. De verpakkingen van deze producten zijn veelal gemaakt van gerecycled plastic. 

Ruim assortiment ecologische schoonmaakmiddelen

Er zijn al verschillende merken die uitsluitend ecologische schoonmaakmiddelen produceren zoals Ecover, Marcel’s Green Soap, Bio-D, Sonett en Ecodoo. Ook veel grotere producenten van huishoudelijke producten brengen steeds meer ecologische varianten op de markt. Een milieubewuste keuze maken wordt daardoor steeds gemakkelijker. 

Ecologische schoonmaakmiddelen
 

De juiste dosering

Ook als u ecologische schoonmaakmiddelen gebruikt is het goed om erop te letten dat u niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Lees voor gebruik het etiket en houd u aan de aanbevolen dosering. Hiermee voorkomt u dat er zich een plakkerig of vettig laagje vormt op oppervlakken en u doet langer met een verpakking. Wees ook behouden met het gebruik van warm water. Om goed schoon te maken is het lang niet altijd nodig om een emmer volledig te vullen. Beter is het om per ruimte een klein beetje water met sop te pakken, zo blijft het water lekker warm en bespaart u op zowel energie als water. 

Herbruikbaar

Wegwerpdoekjes zijn natuurlijk heel gemakkelijk, maar niet zo goed voor het milieu. Ze zijn vaak moeilijk afbreekbaar en kunnen ook niet gerecycled worden. Gebruik deze daarom liever hooguit voor onderweg of een snelle schoonmaak tussendoor, maar kies voor de wekelijkse schoonmaak liever voor herbruikbare doeken en sponzen. Microvezeldoekjes zijn een goede, duurzame keuze. Deze doekjes gaan lang mee, maken grondig schoon en zijn zowel nat als droog te gebruiken. Ook hoef je vaak maar weinig schoonmaakmiddel toe te voegen. Ook bezems, borstels en sponzen zijn verkrijgbaar in een duurzame variant. Deze worden gemaakt van hout, bamboe, natuurlijke haren of plantaardige vezels in plaats van plastic.

Lekker fris

Om het huis lekker fris te houden is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Door te ventileren verbetert de luchtkwaliteit, verdrijf je eventuele muffe luchtjes en kun je schimmel voorkomen. Zorg ook voor voldoende groen in huis. Veel planten hebben een luchtzuiverende werking en zorgen voor extra zuurstof. Voor een extra fris geurtje kun je daarnaast ook een mooie bos bloemen of een geurend droogboeket met bijvoorbeeld lavendel in huis halen. Eventueel kun je ook een biologisch geurzakje of een 100% natuurlijke luchtverfrisser gebruiken.

Luchtverfrissers


* Profiteer van 13 t/m 15-6-2023 van extra kassakorting op alle producten in de categorie Huis & schoonmaak met kortingscode ZOMERFRISMeer lezen?