De beste shampoo bar

Door Vitatheek - 09 mei 2023 - Verzorging
Shampoo bars zijn beter voor het milieu en de portemonnee. Bovendien zijn ze heel handig voor op vakantie, want ze nemen weinig ruimte in, mogen in de handbagage en kunnen niet gaan lekken. Meer weten over shampoo bars? In dit blog ontdekt u alle voordelen van een shampoo bar en komt u te weten wat de beste shampoo bar is voor uw, hoe u een shampoo bar gebruikt en bewaart en welke verzorgingsproducten ook als bar te verkrijgen zijn. 

De beste shampoo bar
Voordelen shampoo bar
Nadelen shampoo bar
Wennen aan een shampoo bar
Een shampoo bar gebruiken
Een shampoo bar bewaren
Conditioner bar
Andere bars


De beste shampoo bar

In de wereld van cosmetische producenten zijn er steeds meer bedrijven die zich toeleggen op het produceren van verzorgingsproducten die minder belastend zijn voor het milieu. Ze maken gebruik van uitsluitend of grotendeels natuurlijke ingrediënten en ontwikkelen verpakkingen die plasticvrij zijn. Shampoo bars zijn hier een goed voorbeeld van. 

De populairste merken shampoo bars van dit moment zijn: 
  1. HappySoaps
  2. Marcel’s Green Soap
  3. Douce Nature
  4. Tinktura
  5. Traay Bee Honest

Maar ook gevestigde merken in de industrie houden zich bezig met het ontwikkelen van duurzame verpakkingen en milieuvriendelijke varianten van producten. Hierdoor is er inmiddels een zeer ruime keuze aan milieuvriendelijke verzorgingsproducten te verkrijgen. 


Voordelen shampoo bar

Voor het gebruik van de shampoo bar zijn verschillende voordelen te noemen:
#1 Voordelig - Gemiddeld gaat een shampoo bar 3x zo lang mee als een fles shampoo. Hiermee bent u met een shampoo bar dus een stuk voordeliger uit.
#2 Plasticvrij - Shampoo bars worden verpakt in plasticvrije verpakkingen. Door shampoo bars te gebruiken draagt u dus bij aan het verminderen van vervuiling door plastic.  
#3 Waterbesparend - Voor de productie van shampoo bars wordt veel minder water gebruikt dan bij vloeibare shampoo. 
#4 Natuurlijk - Shampoo bars bevatten natuurlijke ingrediënten waardoor het haar niet wordt aangetast of uitdroogt. Er worden geen schadelijke stoffen zoals sulfaten, parabenen en siliconen aan toegevoegd.
#5 Compact - Een shampoo bar is compact, klein en licht en daardoor heel handig voor op reis. Deze mag gewoon in de handbagage en u hoeft niet bang te zijn dat de shampoo gaat lekken. 

Nadelen shampoo bar

Een shampoo bar kent niet alleen voordelen. Eventuele nadelen zijn: Een shampoo bar kent niet alleen voordelen. Eventuele nadelen zijn: 
#1 Duurder - De prijs van een shampoo bar ligt hoger dan die van een fles shampoo.
#2 Vettig - Een veel gehoorde klacht is dat sommige shampoo bars zorgen voor een vettig laagje op het haar. 
#3 Wennen - Vaak moet het haar even wennen aan het gebruik van shampoo bars en de natuurlijke ingrediënten ervan.

 

Wennen aan een shampoo bar

Omdat shampoo bars minder agressief zijn dan vloeibare shampoos en geen synthetische stoffen bevatten kan het inderdaad zijn dat uw haar even moet wennen aan het wassen met een bar. Of dit zo is en hoe lang dit duurt verschilt per persoon, maar dit kan wel 2 tot 4 weken duren. Tijdens deze wenperiode kan het haar wat stugger, vettiger of droger aanvoelen dan u gewend bent. De volgende tips kunnen het helpen mogelijk wat makkelijker maken: 

Tip 1: Net als bij vloeibare shampoo is niet elke bar geschikt voor elk haartype. Probeer daarom verschillende shampoo bars uit om te ontdekken welke het beste past bij uw haartype.
Tip 2: Spoel het haar goed en zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven.
Tip 3: Gebruik eventueel een conditioner bar om het haar extra te verzorgen en te hydrateren.
Tip 4: Dep het haar droog in plaats van het droog te wrijven.
Tip 5: Heb geduld. Geef uw haar de tijd om te wennen.

Een shampoo bar gebruiken

Het gebruik van een shampoo bar spreekt eigenlijk voor zich en is voor alle soorten en merken gelijk:
Stap 1: Maak het haar goed nat. 
Stap 2: Bevochtig de shampoo bar en schuim deze tussen de handen. 
Stap 3: Verdeel de shampoo over het haar en masseer met de vingertoppen goed in. 
Stap 4: Spoel het haar goed uit.
Stap 5: Bewaar de reep tussen gebruik op een droge plaats. 

Direct bestellen
 

Een shampoo bar bewaren

Om lang van een shampoo bar te kunnen genieten is het belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren. Vooral belangrijk is dat de bar goed kan drogen. Een natte bar zal namelijk zacht worden en daardoor kwetsbaar zijn of oplossen. Er zijn verschillende opties om een shampoo bar te bewaren:

Zeephouder

Op een zeephouder (ook wel soaplift genoemd). Een zeephouder is open van onder zodat de zeep aan beide kanten goed kan luchten en drogen. Zet de zeephouder op een droge plek in of buiten de doucheruimte. Spoel de zeephouder regelmatig schoon met warm water om zeepresten te verwijderen. 

Zeepblik of doosje

In een zeepblik of -doosje. Afgesloten bakjes zijn ideaal om een bar mee te nemen in de toilettas. Zorg er wel voor dat de bar goed droog is aan beide kanten voordat u het doosje sluit.

Zeepzakje

In een zeepzakje. Een zeepzakje wordt gemaakt van katoen of sisal dat je in de doucheruimte kunt ophangen. Kies er wel voor om het zakje op een droge plek te hangen.
 
Ook in onze webshop kun je diverse accessoires voor het bewaren van een shampoo bar vinden. Zo is er van het merk HappySoaps zijn er een aantal zeephouders te bestellen, voor 1 stuk of voor 2 stuks. Voor in de toilettas is er van dit merk ook een handig afsluitbaar bewaarblik. Blokzeep heeft een blikje en een zeephouder voor haar shampoo bars ontwikkeld. Van Najel Aleppo is er een houten en een rvs zeepbakje te koop. 

Conditioner bars

Ter aanvulling op een shampoo kunt u ervoor kiezen ook een conditioner bar te gebruiken. Ook conditioner bars zijn beter voor het milieu vanwege de plasticvrije verpakking en de besparing van water. Ook voor het haar zelf heeft een conditioner bar voordelen omdat deze wordt gemaakt uit natuurlijke grondstoffen en geen synthetische stoffen als parabenen en sulfaten bevat die het haar aantasten. Doordat conditioner bars goed zijn voor zo’n 80 wasbeurten staat 1 bar gelijk aan zo’n 3 flessen vloeibare conditioner. Ook financieel gezien is het gebruik van een conditioner bar dus aantrekkelijk. 

Conditioner bar shoppen
 

Andere bars

Naast haarverzorgingsproducten zijn ook veel producten voor lichaamsverzorging tegenwoordig in vaste vorm verkrijgbaar. Enkele voorbeelden van andere bars zijn:
  • - Shower bars zijn zepen voor het wassen van je lichaam. Ze bevatten natuurlijke ingrediënten die de lichaamshuid reinigen, verzorgen en hydrateren.
  • - Face bars zoals die van Nivea en de Hand body & face bar purity van Solidu (speciaal voor de vette en acne-gevoelige huid) zijn geschikt voor dagelijkse reiniging van uw gezicht. Van het merk Blokzeep is er niet alleen een gezichtsreiniger maar ook een make-up remover in bar vorm verkrijgbaar. 
  • - De shaving bars van Blokzeep en HappySoaps zorgen voor een gladde huid na het scheren. De natuurlijke ingrediënten beschermen, kalmeren en verzachten de huid.
  • - Bodylotion bars. HappySoaps heeft ook heerlijke bodylotion bars ontwikkeld. Deze bevatten natuurlijke oliën en boters, zoals kokosolie en aloe vera en hebben heerlijke frisse geuren. 
  • - Deze gezichtscrème bar van Blokzeep is geschikt voor de normale/gevoelige huid en heeft een zachte Oranjebloesem geur.


Tip! HappySoaps heeft zelfs een honden shampoo bar

Ontdek ook:

- De natuurlijke producten van Skoon
- Natuurlijke deodorant crèmes van We Love The Planet, Happy Earth en Ben & Anna.


Meer lezen