Is natuurvoeding hetzelfde als natuurlijke voeding?
Wat is natuurvoeding?
Natuurvoeding is voedsel dat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke oorsprong blijft. Dit betekent dat natuurvoeding niet of minimaal bewerkt wordt. Deze producten bevatten ook geen kunstmatige toevoegingen, zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, smaakstoffen of genetisch gemodificeerde organismen. Door de minimale bewerking behouden de natuurlijke ingrediënten hun oorspronkelijke voedingswaarde.Kenmerkend voor natuurlijke voeding is dat de producten die u gebruikt vers en puur zijn. Het gaat om producten die op een natuurlijke manier zijn geteeld of geproduceerd, zonder genetische modificatie en met minimale bewerking. Denk aan verse groenten en fruit, noten, zaden, peulvruchten, en volle granen.
Is natuurvoeding hetzelfde als natuurlijke voeding?
Uit bovenstaande blijkt dat natuurvoeding en natuurlijke voeding 2 termen zijn voor voedsel dat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke oorsprong blijft, door minimale bewerking en het vermijden van kunstmatige toevoegingen. Natuurvoeding en natuurlijke voeding is dus inderdaad hetzelfde.Is natuurvoeding altijd biologisch?
Natuurvoeding is niet noodzakelijkerwijs ook biologisch. Voedingsmiddelen die het stempel biologisch mogen dragen zijn via biologische landbouwmethoden geteeld en moeten aan specifieke certificeringsnormen voldoen. Dit betekent o.a. dat er geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt mogen worden bij de teelt van biologische voedingsmiddelen. Ook is genetische manipulatie niet toegestaan. Biologisch producten passen daarmee vaak wel binnen de categorie natuurvoeding.Is natuurvoeding gezonder?
Doordat natuurvoeding geen toevoegingen bevat passen deze voedingsmiddelen in een gezond dieet. Bovendien blijven door de minimale bewerking voedingsstoffen beter behouden waardoor natuurvoeding naar verhouding meer voedingsstoffen bevat. Toch wil het gebruik van natuurvoeding niet automatisch betekenen dat u gezond eet. Om te kunnen spreken van gezonde voeding is het vooral belangrijk dat u voldoende gevarieerd en evenwichtig eet.Plantaardig eten
Een trend in natuurlijk eten is de aandacht voor plantaardige voeding. Door de sterke opkomst van plantaardige producten wordt het ons gemakkelijker gemaakt om te kiezen voor een plantaardig alternatief. Vlees en zuivelproducten worden in toenemende mate vervangen door plantaardige voedingsmiddelen. Ook groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, granen en plantaardige oliën vallen onder plantaardige voeding. Veel producten uit onze natuurvoedingswinkel zijn daarom geschikt voor iedereen die plantaardig wil eten.Meer lezen over plantaardig eten? Zie het blog Plantaardig eten, hoe pak je dat aan
Natuurlijk eten? Zo doe je dat
Door een paar kleine aanpassingen kunt u eenvoudig natuurlijker eten. Onze tips: - Onbewerkte voedingsmiddelen - Eet zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten zoals groenten, fruit, volle granen, noten, en zaden. Kies bij voorkeur ook voor voedingsmiddelen die in het seizoen zijn en lokaal worden verbouwd. Dit kan niet alleen gezonder zijn, maar ook beter voor het milieu.
- Geen toegevoegde suikers en kunstmatige toevoegingen - Lees etiketten zorgvuldig en vermijd producten met veel toegevoegde suikers, conserveermiddelen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
- Drink voornamelijk water of kruidenthee - Probeer ook eens de smakelijke lattes van Mattisson, Terrasana of Purasana, een graandrank: haverdrank/rijst/spelt in diverse smaken of een andere plantaardige drank zoals amandel/kokos/cashewnoot drink.
- Koken met natuurvoeding en verse producten - Gebruik verse ingrediënten, bij voorkeur biologisch of gebruik producten uit ons assortiment natuurvoeding.
Enkele recepten met natuurvoeding
Kunt u wel wat inspiratie gebruiken? Op de websites van populaire merken natuurvoeding zoals Mattisson, Terrasana, Bountiful en Damhert kunt u heerlijke recepten vinden. De benodigden producten bestelt u natuurlijk voordelig in onze natuurvoedingswinkel. Bekijk hieronder enkele smakelijke recepten die wij voor u gevonden hebben.Een pinsa is een soort kruising tussen pizza en focaccia en heeft een knapperige korst en een luchtige, zachte binnenkant. De vorm van een pinsa is meestal ovaal of rechthoekig. U kunt de pinsa beleggen zoals een pizza en hierin kunt u eindeloos variëren. Een voorbeeld is de Pinsa Primavera. Hiervoor heeft u nodig:
4 eetlepels Terrasana pesto verde
0,5 Rode paprika
0,5 Courgette
2 eetlepels Terrasana pijnboompitten
2 stuks Terrasana Pinsa Bio
100 gram Vegan mozzarella
Olijfolie naar smaak
Keukenspullen
Oven
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de paprika en courgette in dunne plakjes.
- Snijd de mozzarella in plakjes.
- Leg de pinsa’s op een bakplaat.
- Verdeel 2 eetlepels pesto verde gelijkmatig over elke pinsa.
- Beleg elke pinsa met mozzarella, paprika, courgette en 1 eetlepel pijnboompitten.
- Bak de pinsa's in de voorverwarmde oven gedurende 8-10 minuten, of totdat de randen goudbruin zijn en de vegan mozzarella gesmolten is.
- Besprenkel naar smaak met olijfolie (optioneel).
Tikka Masala is een Indiaas gerecht. Traditioneel wordt het met kip bereid. Liever geen vlees? Probeer deze vegan variant met kikkererwten van Damhert eens. U heeft nodig:
260 gram Kikkererwten
180 gram Régime Rijst
1 Ui
200 gram Tomatenblokjes
75 milliliter Kokosmelk
2 eetlepels Tikka masala curry
1 eetlepel Vegan room
Een scheutje Régime MCT olie
Ingrediënten bestellen
Bereiding:
- Spoel de kikkererwten af en laat een nachtje weken in water zodat ze zacht worden.
- Snipper de ui.
- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet een scheutje MCT olie in een pan en fruit de ui aan. Voeg na een paar minuten de tomatenblokjes, kokosmelk en tikka masala curry toe. Laat dit 5 minuten pruttelen.
- Voeg de zachte kikkererwten en de vegan room toe. Laat dit nog eens 5 minuten zachtjes koken.
- Serveer de curry met de rijst.
Psylliumvezels hebben een laxerende werking. Ze worden gebruikt bij problemen met de stoelgang. U kunt de vezels dagelijks toevoegen aan een glas water, melk of sap of door de yoghurt mengen, maar u kunt er ook mee bakken. Zoals in dit recept van Mattisson. Hiervoor heeft u nodig:
30 gram Mattisson psyllium vezels bio
30 gram Mattisson kokosmeel bio
1 theelepel baking soda
0,25 theelepel zout
2 eieren
100 milliliter kokosmelk
50 milliliter warm water
1 eetlepel Mattisson Appelazijn bio
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de psyllium, kokosmeel, baking soda en het zout in een kom.
- Roer de eieren met kokosmelk, warm water en appelazijn in een aparte kom.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en roer door elkaar Kneed vervolgens met je handen tot 4 platte bolletjes.
- Leg de bolletjes op een bakplaat en bak ze binnen 20 min bruin.
Bakken zonder boter en suiker? Probeer dit recept van Bountiful voor een smakelijke kokoscake eens. Eenvoudig te maken en heerlijk luchtig.
50 gram Bountiful kokosmeel
70 gram Bountiful kokos gemalen
Bountiful stevia naar smaak
5 grote eieren of 6 kleine
250 milliliter kokosmelk
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Doe het eigeel in een kom en in een andere kom het eiwit.
- Klop de eiwitten stijf en voeg stevia naar smaak toe.
- Voeg de kokosmelk, kokosmeel en geraspte kokos toe aan het eigeel en meng dit tot een glad beslag.
- Spatel voorzichtig de geklopte eiwitten door het beslag.
- Doe het beslag in een ingevette ovenschotel met bakpapier
- Bak de kokoscake 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cake daarna goed afkoelen.