Naar boven

Gezonde(re) recepten voor de decembermaand

Door Vitatheek - 01 december 2022 - Voeding
De decembermaand staat voor velen in het teken van (veel) lekker eten. Dat klinkt niet echt verantwoord, maar dat kan het wel zijn! Onderstaand kunt u enkele feestelijke recepten vinden op basis van producten uit ons ruime assortiment natuurvoeding. Deze gerechten in die u hiermee maakt zijn een gezondere variant op de traditionele versie, maar zijn zeker niet minder smakelijk. Probeer het zelf en geniet van deze heerlijke, verantwoorde lekkernijen. Volgt u een glutenvrij, lactosevrij of koolhydraatarm dieet of bent u vegan? Lees ook dan snel verder. Per recept staat aangegeven in welk dieet dit gerecht past. 

Vegan Kerststronk

Ingrediënten
Voor het Genuese koekje
170 g bloem
200 ml sojadrink
30 g Purasana cacaopoeder
120 g suiker
1 tl bakpoeder
55 g Purasana ontgeurde kokosolie
Purasana Himalaya-zout

Voor de chocolademousse
120 g plantaardige melk
150 g pure chocolade
200 g slagroom op basis van kokosroom

Voor de finishing touch:
Purasana zoete cacaokernen

Bereiding
Het Genuese koekje: Meng de bloem en het bakpoeder. Voeg vervolgens het cacaopoeder, de suiker en een snufje zout toe. Smelt de olie en voeg samen met de sojadrink geleidelijk toe aan het mengsel. Spreid de biscuit op een bakplaat en bak ongeveer 15 minuten op 175°C. Even laten afkoelen. 

De chocolademousse: Verwarm de plantaardige melk. Smelt de chocolade au bain marie. Maak een ganache (=zachte chocolade botercrème) door de plantaardige melk in de chocolade te roeren tot het mengsel glad is. Bewaar een deel van de ganache om je kerststronk te bedekken. Maak je vegan slagroom. Voeg de slagroom met behulp van een spatel zachtjes toe aan het mengsel.

Maak je kerststronk: Snijd 3 ongeveer gelijke stroken van het koekje. Plaats je eerste strook direct op de bakplaat. Gebruik eventueel bakpapier als onderkant. Leg de chocolademousse erop en wissel af met extra laagjes biscuit. Wanneer je de 3e laag van de biscuit bereikt, besmeer deze dan volledig met je extra ganache en dek af met Purasana cacaokernen. Versier met wat leuke decoraties.

Kijk voor dit recept van Manon en andere recepten op de website van Purasana



“Panna cotta” met mango

Ingrediënten
250 g mango in blokjes gesneden 
3 dl Lima Rice drink
2 dl Lima Rice cuisine
3 à 4 el Lima rijstsiroop
Geraspte schil van 1 limoen en sap van 1/2 limoen
2 g Lima Agar Agar (zakjes)
Garnituur: chips van kokosnoot, mangoblokjes en muntblaadjes

Bereiding
Meng de mango in een blender of keukenmachine. Voeg de plantaardige drank en de plantaardige room, rijststroop, geraspte schil en het sap van de limoen toe. Laat de keukenmachine op maximale snelheid draaien gedurende 30 tot 60 seconden totdat het mengsel romig wordt. Giet het mangomengsel samen met de Agar-Agar in een steelpannetje. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat gedurende 3 minuten verder pruttelen. De Agar-Agar moet volledig opgelost zijn en het mengsel moet indikken. Giet het mengsel in de glazen. Laat afkoelen en zet de glazen minimaal 2 uur in de koelkast. Werk af met de kokoschips, de mangoblokjes en de muntblaadjes.

Tip: Hoe wil je je panna cotta? Hou je van een stevige consistentie, gebruik dan 2 g Agar-Agar. Of heb je het graag ietsje smeuïger? Gebruik dan 1 tot 1,5 g.

Glutenvrij, lactosevrij en vegan recept van Limafood. Meer recepten op de website: Limafood.com



Carpacciosalade in een glas

Ingrediënten
8 plakjes runder carpaccio
100 g rucola
4 tl groene pesto
10 zongedroogde tomaatjes
handje pijnboompitten
snuf peper
scheutje olijfolie extra vierge
parmezaanse kaas schaafsel
4 tl crema di balsamico


Bereiding
Rooster een handje pijnboompitten in een pan zonder olie totdat ze goudbruin zijn. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten en de plakjes carpaccio in stukjes. Snijd eventueel de rucola iets fijner. Doe de rucola in een grote kom samen met de pesto, een klein scheutje olijfolie, snufje peper en wat crema di balsamico. Meng even goed door elkaar en voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Schaaaf de Parmezaanse kaas met een dunschiller in plaats van een rasp voor wat meer smaak. Verdeel de salade over 4 mooie glazen.

Slank en koolhydraatarm recept van: Lekkerensimpel.com



Fudgy Choco Brownies

Ingrediënten
150 g Vegan pure chocolade (72%)
50 g Kokosolie (geurloos)
100 ml Ahornsiroop graad C
150 ml Haverdrank
3 el Cacaopoeder
100 g Havermeel
1/2 tl Vanillepoeder
snufje Zout

Voor de toppings:
50 g Vegan pure chocolade (72%)
1 tl Kokosolie (geurloos)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt 150 g pure chocolade en de kokosolie au bain-marie. Voeg de ahornsiroop, havermelk, cacao- en vanillepoeder en zout toe en meng. Voeg het havermeel toe en meng. Let op! Het beslag is vrij nat. Bak in de oven in 40 minuten gaar. Laat afkoelen. Snijd in kleine vierkantjes. Voor het extra laagje chocolade smelt je 50 g chocolade samen met 1 tl kokosolie. Doe in een spuitflesje en verspreid over de brownies.

Dit recept is glutenvrij en vegan. Gevonden op: Terrasana.nl

Trifle met mandarijnen

Ingrediënten
200 g Mandarijnen
200 g Verse roomkaas (vegan)
170 g Griekse yoghurt (vegan)
1 el Biofood geraspte kokos
50 g Damhert Low Carb Sprits Natuur
1,5 el Damhert Tagatesse zonder suikers

Bereiding
Doe de stukjes mandarijnen in een steelpannetje samen met een halve eetlepel Tagatesse. Voeg 2 eetlepels water toe en laat 5 min. stoven op een zacht vuur. Breek de zonder suiker Sprits koekjes in grove stukken en verdeel de koekjes over 6 glazen. Meng de Griekse yoghurt met de roomkaas en 1 eetlepel Tagatesse en lepel over de koekjes. Werk de glaasjes af met de mandarijnen en laat 3 uur afkoelen in de koelkast. Bestrooi met kokosschilfers voor het serveren.

Koolhydraatarm en vegan* (*bij gebruik van Vegan roomkaas en Vegan yoghurt). Recept van de website van Damhert Nutrition

Natuurvoeding

Vitatheek heeft een zeer uitgebreid assortiment Natuurvoeding. Hier vindt u diverse producten die passen in een glutenvrij-, koolhydraatarm-, eiwitrijk- of ander soort dieet. Ook als u gewoon wat bewuster wilt eten heeft u een ruime keuze aan natuurlijke en biologische voedingsmiddelen in verschillende categorieën. Bekijk ons assortiment en bestel altijd met korting!

Voor meer inspiratie zie ook de volgende blogs:
- 5 Koolhydraatarme en eiwitrijke recepten
- 10x Glutenvrij ontbijt