Wat is beter: vers of gedroogd fruit?
Tijdens het drogingsproces van fruit gaat er heel wat vitamine C verloren. Dus in vergelijking met vers fruit bevat gedroogd fruit helaas een heel stuk minder vitamine C. Anderzijds blijven andere waardevolle vitamines wel gewoon behouden. Denk hierbij aan vitamines zoals vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B11. Ook mineralen blijven vrij stabiel tijdens het proces van drogen. Zowel vers fruit als gedroogd fruit zijn bijvoorbeeld rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Sommige soorten fruit bevatten zelfs relatief veel ijzer zoals kiwi en meloen. IJzer is een noodzakelijk en belangrijk mineraal en heeft o.a. een positieve invloed op het immuunsysteem, ondersteunt het energieniveau en kan bijdragen tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Vezels zijn super gezond en zowel vers fruit als gedroogd fruit staan bol van de voedingsvezels! Voedingsvezels bevorderen de darmwerking en zijn daarom heel belangrijk in uw dagelijkse eetpatroon.

Gedroogd fruit bevat per 100 gram meer suikers (koolhydraten) dan 100 gram vers fruit. Vers fruit bevat veel water en tijdens het proces van drogen verdwijnt het vocht uit het fruit. In verhouding blijft er dan per netto gewicht gedroogd fruit meer suiker over dan hetzelfde netto gewicht vers fruit.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt. Probeert u eens de gedroogde stukjes appel van Horizon als middagsnack op het werk of de Damhert Fit Food Mango stukjes biologisch tijdens het kijken van uw favoriete serie. Andere tips: Cranberries, dadels, vijgen, pruimen of abrikozen.
Bestel uw gedroogde fruit onlineOntdek ook alle andere smakelijke producten in ons uitgebreide en voordelige assortiment natuurvoeding
Inspiratie nodig?
- gezonde recepten met natuurvoeding- 5 tips voor een gezonde leefstijl
- Honing of suiker?