Tips voor een gezond gebit

Door Vitatheek - 08 februari 2024 - Gezondheid , Verzorging
Sommigen zijn gezegend met een gebit dat van nature mooi en sterk is. Maar zelfs dan vergt het behoud van het gebit het nodige onderhoud. Wie wat minder sterke tanden heeft doet er goed aan hier nog wat meer aandacht aan te besteden. Dit betekent niet alleen tweemaal daags poetsen en regelmatig een bezoek aan de tandarts, maar daarnaast ook goed letten op wat u eet en zorgen voor een goede mondhygiëne. Hoe u dit kunt doen leest u in de volgende tekst. Hierin geven wij enkele praktische tips voor een gezond gebit. 

Kenmerken gezonde mond

Een gezonde mond heeft de volgende kenmerken: 
  • - Het tandvlees, het gehemelte en de tong zijn lichtroze van kleur; 
  • - Het tandvlees bloedt niet bij aanraking en is niet gezwollen;
  • - Er wordt geen pijn ervaren; 
  • - Tanden en kiezen laten geen breuken zien; 
  • - De mond ruikt niet en is vochtig;
  • - U heeft geen zwellingen, puistjes of zweertjes in de mond. 

Lees meer: https://www.zorgvoorbeter.nl/thema-s/mondzorg

Het gebit gezond houden

Om het gebit gezond te houden is het belangrijk om in ieder geval 2 keer per dag minimaal 2 minuten lang te poetsen. Hoewel we het dagelijks doen, poetsen we niet altijd even goed. Wilt u weten hoe u echt goed poetst? Download deze handige poetsinstructiekaarten van de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. Hierop staan naast de reguliere instructies voor poetsen bij een eigen gebit ook instructies voor poetsen bij verschillende soorten kunstgebitten. 

Tips voor een gezond gebit

Andere tips voor een gezond gebit: 


#1 Maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag

Tandartsen raden aan om het dagelijkse aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal 7. Dit zijn: ontbijt, lunch, diner en maximaal vier gezonde tussendoortjes. Drinken hoort daar ook bij. Probeer drinken en eten daarom zoveel mogelijk te combineren. Zo zorgt u ervoor dat het gebit maar 1x wordt blootgesteld aan eten en drinken en heeft uw speeksel tussendoor voldoende tijd om zijn werk te doen. Speeksel is namelijk essentieel voor de bescherming en het herstel van de tanden. Wanneer u een paar keer per dag tenminste drie kwartier helemaal niet eet of drinkt, geeft u uw speeksel de kans om uw gebit te beschermen. 

#2 Vermijd zuren

Zoetigheid heeft de naam, en is ook zeker niet goed voor het gebit, maar zuren zijn minstens zo schadelijk voor uw tanden. Het is daarom verstandig om zo min mogelijk frisdrank en zure dranken te drinken. De zuren in deze dranken zorgen voor slijtage van het tandglazuur. De schade is enigszins te beperken door zure (sport)dranken, vruchtensappen of frisdranken met een rietje te drinken, zodat de drank in ieder geval zo min mogelijk in contact met de tanden komt. Maar het beste is natuurlijk om voornamelijk water te drinken.

Zuren zitten niet alleen in frisdrank en sappen. Ook veel gezonde voedingsmiddelen, bevatten zuren en kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Denk hierbij aan zuur fruit. Dit zijn niet alleen citrusvruchten, maar ook bramen, bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, Ook de producten daarvan, appelstroop en jam bijvoorbeeld zijn zuur. Voor een gezond gebit is het verstandig om één of maximaal twee keer per dag zuur fruit te eten. 

#3 Kies een goede tandenborstel en vervang deze tijdig

Kies voor een goede tandenborstel, het liefst een elektrische. Vervang het opzetborsteltje van de elektrische tandenborstel regelmatig. Afhankelijk van hoe hard en vaak je poetst is dit gemiddeld genomen elke 3 maanden. Dit geldt trouwens ook voor een handtandenborstel. Spoel de tandenborstel vooral ook heel goed uit na gebruik, droog hem daarna af en bewaar de borstel rechtop om de groei van ongewenste bacteriën te voorkomen.

Tandenborstel kopen
 

#4 Niet direct na de maaltijd poetsen

Poets de tanden na elke maaltijd, is een veelgehoord advies. Maar het is juist geen goed idee om direct na de maaltijd de tanden te poetsen. Wanneer u iets eet worden de tanden namelijk blootgesteld aan zuren. Hierdoor wordt het buitenste laagje van het tandglazuur zacht wordt. Door de schurende werking van de tandenborstel kan het zo zijn dat u het kwetsbare glazuur wegpoetst. Met als gevolg dat het gebit sneller slijt. Wacht daarom tenminste 30 minuten, maar nog liever een uur, met poetsen nadat u hebt gegeten of gedronken. 

#5 Reinig het gebit goed

Met poetsen krijgt u het grootste deel van de aanwezige etensresten en bacteriën weg. Maar om het gebit echt goed te reinigen is het belangrijk om daarnaast ook goed schoon te maken tussen de tanden en kiezen met behulp van ragers, flosdraad of tandenstokers. Naspoelen met een speciale mondspoeling kan helpen om de laatste schadelijke bacteriën te verwijderen. Neem met het poetsen ook de tong mee, dit is ook een verzamelplaats voor bacteriën. Vindt u dit onprettig? Er zijn ook speciale tongschrapers verkrijgbaar waarmee u de tong kunt reinigen. 

Bekijk alle Tandenstokers en flosdraden
 

#6 Zorg voor voldoende speeksel

We noemden al eerder dat speeksel een essentiële functie heeft in het beschermen van tanden en kiezen. Als u onvoldoende speeksel heeft, vormt tandplak zich sneller dan normaal. Dit tandplak op zijn beurt vergroot de kans op gaatjes in het gebit. Dit gebeurt vooral wanneer u regelmatig suikerhoudende producten eet. Probeer dit daarom te beperken tot een minimum. Gebruik ook niet teveel cafeïnehoudende producten en alcoholische dranken, deze verminderen de hoeveelheid speeksel in de mond. Kauwen op suikervrije kauwgom of stevig suikervrij voedsel (bijvoorbeeld rauwkost) is juist goed. Dit stimuleert de speekselproductie. 

Alles voor een gezond gebit

Als specialist op het gebied van gezondheid hebben wij een zeer ruim assortiment producten die u helpen uw gezondheid te behouden of te verbeteren. Ook voor de mondverzorging hebben wij veel fijne producten voor u in de aanbieding. Hierin onderscheiden wij ons door de grote hoeveelheid producten met een natuurlijke oorsprong zoals die van Urtekram, Weleda Dental Care en Lavera. Daarnaast hebben wij ook een groot aantal producten van merken die worden aanbevolen door de specialisten, onder andere Vitis, TePe, Perio Aid en Interprox. Bestel alles veilig en met hoge kortingen in onze webshop. Wij leveren uw bestelling dan binnen 1-3 werkdagen bij u af. 

Direct naar: Kunstgebit verzorging| Tandpasta tabletten | Overige mondverzorging