Is gedroogd fruit gezond?
Is gedroogd fruit gezond?
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Zijn gedroogde dadels gezond?
Recepten met gedroogd fruit
In het voorjaar is het vaak wat lastiger om aan vers fruit te komen. Zeker wanneer je van een beetje variatie houdt en niet de hoofdprijs wilt betalen. Niet al het fruit is het hele jaar door vers verkrijgbaar of even smaakvol als in het seizoen. Wil je niet alleen het fruit van dit seizoen eten, maar een beetje kunnen variëren met bijvoorbeeld zomerfruit dan kun je eventueel kiezen voor bevroren fruit. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld smoothies. Gedroogd fruit kan ook een alternatief voor vers fruit zijn, maar is gedroogd fruit gezond en wat kun je er allemaal mee? Je leest het in dit blog.
Is gedroogd fruit gezond?
Dat fruit gezond is weet iedereen, maar is gedroogd fruit even gezond? Het is op zich logisch om te denken dat gedroogd fruit net zo gezond is als de verse variant. Dit is maar gedeeltelijk waar. Doordat het fruit gedroogd wordt neemt de hoeveelheid suikers per netto gewicht fruit toe. Om deze reden adviseert het voedingscentrum om maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag te eten.Tijdens het drogen gaat vrijwel alle vitamine C verloren. Andere vitamines in fruit zoals vitamine B en mineralen, bijvoorbeeld kalium, fosfor en magnesium, blijven tijdens het drogingsproces wel behouden. Gedroogd fruit bevat ook net als vers fruit heel veel vezels. Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen o.a. bij aan een goede spijsvertering. Gedroogde pruimen staan er om bekend dat zij de natuurlijke stoelgang/ontlasting bevorderen.
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Ondanks het relatief hoge suikergehalte wordt gedroogd fruit wel gezien als gezond tussendoortje. Andere voorbeelden van gezonde snacks die het Voedingscentrum op haar website noemt zijn:-
Fruit
Een portie vers of bevroren fruit, dadels gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread, een stukje dadel- of vijgenbrood met oude 30+ kaas, banaan of appel met een beetje 100% pindakaas of 100% notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker of een appel uit de oven met kaneel en rozijnen. -
Groente
Een portie (snack)groente, eventueel met een gezonde dip, tomaat of komkommer gevuld met hüttenkäse, komkommer of worteltjes met pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd zout of suiker of rauwkostsalade. -
Zuivel
Magere yoghurt naturel of met wat muesli, vers of gedroogd fruit, noten of zaden, gepureerd fruit met magere yoghurt of kwark. -
Noten
Een handje ongezouten noten is een gezond tussendoortje. -
Peulvruchten
Hummus, geroosterde kikkererwten met kruiden of edamame bonen (groene sojaboontjes) zonder zout, eventueel met citroensap of geroosterd. -
Graanproducten
Een stevige volkoren boterham of volkoren knäckebröd, volkoren tosti-variaties: met verse geitenkaas met een paar walnoten of pijnboompitten en plakjes druif, of met 30+ kaas en ananas of plakjes tomaat, volkoren mueslibolletje of flensjes van volkorenmeel en halfvolle melk.
Zijn gedroogde dadels gezond?
Ook gedroogde dadels vallen in de categorie gedroogd fruit en passen in een gezonde voeding. Dadels zijn een bron van vezels en kalium. In dadels zit ook veel suiker, vooral in de gedroogde variant. Het advies luidt daarom maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Dadels hebben een zachte, zoete smaak en worden daarom veel gebruikt in desserts, gebak en andere zoete recepten zoals onderstaand recept voor abrikozen-dadelballetjes.Recepten met gedroogd fruit
Gedroogd fruit kun je los eten, maar je kunt ze ook verwerken in allerlei heerlijke gerechten. Op het internet zijn diverse recepten met gedroogd fruit te vinden. Wij hebben er een aantal voor u opgezocht:.png)
Ingrediënten
75 gram hazelnoten
250 gram havermout
2 eetlepels olie
75 gram gedroogde abrikozen, dadels, pruimen of appeltjes
75 gram gebroken lijnzaad
50 gram rozijnen
1 theelepel kaneel, koekkruiden of gemberpoeder
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de hazelnoten grof. Verdeel de havermout en de hazelnoten over een bakplaat. Meng de olie erdoor. Rooster de havermout en de noten in het midden van de hete oven in ca. 15 minuten. Schep het mengsel tussendoor een keer om. Laat het afkoelen. Snijd het gedroogde fruit in reepjes. Schep het gedroogde fruit en de rozijnen door het havermoutmengsel. Meng het lijnzaad en wat kaneel erdoor. Bewaar de granola in een goed afsluitbare pot.
Bron: Voedingscentrum
Ingrediënten
80 gram Bountiful malsovit vezelmuesli
1 sinaasappel en 1 appel of ander fruit
2 el Bountiful weide honing
Handje Bountiful abrikozen ongezwaveld
Handje Bountiful kokoschips
1 el Bountiful pompoenpitten
Handje gemengde noten
250 ml yoghurt (of kwark of melk)
Snijd de appel, sinaasappel, noten en abrikozen in stukjes. Doe alle ingrediënten bij de yoghurt (of kwark of melk) en meng goed door. Verdeel het mengsel over 2 schaaltjes. Dek de schaaltjes af en zet een nachtje in de koelkast. Garneer met wat fruit en noten of een andere topping.
Recept van Bountiful
Ingrediënten
150 gram Terrasana havermout bio
180 gram Terrasana raw dadels zonder pit
70 gram Terrasana ahornsiroop graad A
2 el Terrasana pindakaas fijn
70 gram Terrasana pompoenpitten bio
70 gram Terrasana raw bruine amandelen bio
50 gram Terrasana bananenchips bio
30 gram Terrasana Kokoschips bio
Verwarm de oven voor op 160°C. Verspreid de havermout over een bakplaat bedekt met bakpapier. Rooster de havermout 10 minuten. Schep halverwege even om. Bekleed een vierkant bakblik met bakpapier. Maal de dadels helemaal fijn met een keukenmachine, tot er een gladde bal ontstaat. Doe dit in een grote kom en meng de pindakaas en ahornsiroop er doorheen. Maal nu de amandelen, pompoenpitten, bananen- en kokoschips in de keukenmachine kort in kleine stukjes. Haal de havermout uit de oven en laat even afkoelen.Voeg de havermout bij het dadelmengsel en kneed door. Voeg daarna de gehakte ingrediënten toe en kneed nogmaals goed door. Doe het mengsel in het beklede bakblik en druk alles goed aan. Zet het bakblik +/- 30 minuten in de vriezer. Haal het mengsel uit het bakblik en snijd het in circa 10 repen met een scherp mes.
Recept gevonden op: Terrasana.nl
.png)
Ingrediënten
100 gram dadels
100 gram gedroogde abrikozen
5 geroosterde hazelnoten zonder zout
Bron: Voedingscentrum
Ingrediënten
3 gedroogde appeltjes
1 eetlepel gedroogde cranberries zonder suiker
10 hazelnoten
1 eetlepel havervlokken of havermout
1 appel
200 ml halfvolle yoghurt
Bron: Voedingscentrum
Lees ook:
Wat is beter, vers of gedroogd fruit?
Gezonde recepten met natuurvoeding
Gezonde tussendoortjes