Feiten en fabels over noten

Door Vitatheek - 11 april 2020 - Gezondheid , Voeding
Over noten gaan nogal wat verhalen. Zijn ze nu echt zo gezond als men beweert? En tegelijkertijd beweert men dat je er dik van wordt en ze juist niet moet eten. Maar wat is nu waar?

Wij zetten de 6 belangrijkste feiten en fabels over noten op een rijtje.

1. Noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

FEIT
Door dagelijks ongezouten noten te eten kunt u het risico op hart- en vaatziekten met 30% verlagen. Bovendien zorgt het eten van ongezouten noten voor een lager LDL-cholesterolgehalte. In noten zit namelijk veel onverzadigd vet en van onverzadigd vet is bekend dat ze het LDL-cholesterol verlaagt.


2. Noten eten maakt niet dik

FABEL
Noten bevatten naast vitamine B1, vitamine E en ijzer ook veel onverzadigde vetzuren. Zoals hierboven beschreven zijn onverzadigde vetzuren erg gezond, maar ze leveren wel veel calorieën. Het advies van de Gezondheidsraad is om dagelijks 15 gram ongezouten noten te eten. Door deze hoeveelheid aan te houden profiteert u van de gezondheidseffecten van noten, zonder dat uw lichaamsgewicht stijgt.

 
3. Pinda’s zijn geen noten

FEIT
Hoewel ze qua samenstelling en gebruik op noten lijken, zijn pinda’s officieel geen noten maar peulvruchten. Net als noten verlagen ze bij dagelijks gebruik WEL het LDL -cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten.


4. Ongebrande (rauwe) noten zijn gezonder dan noten die zijn gebrand of geroosterd

FEIT en FABEL
Alle noten en pinda’s zijn gezond, mits ongezouten. Geroosterde en gebrande noten bevatten evenveel onverzadigde vetzuren als rauwe noten. Wel bevatten rauwe noten (zoals de Nova Vitae ongebrande Notenmix) over het algemeen iets meer vitaminen en mineralen dan noten die op hoge temperatuur zijn gebrand.

 
5. Notenspreads tellen mee als noten

FEIT
Een dikke laag notenpasta of pindakaas (van 100% pinda of 100% noten) op brood telt mee als handje noten. Kies voor een notenspread waar geen suiker en geen zout aan is toegevoegd zoals de fijne pindakaas van Terrasana.

 
6. Noten zijn een goede vervanging voor vlees

FEIT
Net als vlees bevatten noten (en pinda’s) waardevolle bouwstoffen zoals eiwitten, ijzer en verschillende B-vitamines. Een aantal notensoorten bevatten ook het spoorelement ‘’selenium’’. Selenium draagt o.a. bij tot de normale werking van het immuunsysteem en tot de normale werking van de schildklier. Vooral paranoten bevatten veel selenium.