Maandactie:  2e product van ons vitamine huismerk voor de halve prijs. Combineren mag.
Sluiten
Naar boven

5 tips voor een goede najaarsschoonmaak

Door Vitatheek - 20 september 2021 -
De voorjaarsschoonmaak kennen we allemaal. Zodra de voorjaarszon zich voorzichtig laat zien gaan we met zijn allen massaal aan de slag in huis. Alle ramen worden opgezet, het winterdekbed gaat naar zolder, de dikke wintertruien maken plaats voor wat luchtigere kleding. Minder bekend, maar sterk in opkomst is de najaarsschoonmaak. Het moment dat de eerste blaadjes van de bomen beginnen te vallen is het uitgelezen moment om het huis en de tuin winterklaar te maken. Hoe pak je dat aan zo’n najaarsschoonmaak? Wij geven u hieronder enkele tips!

Lees verder voor 5 tips voor een goede najaarsschoonmaak >#1 Begin met opruimen

Voordat u kunt beginnen met de grote najaarsschoonmaak is het belangrijk dat er eens flink opgeruimd wordt. Begin bij voorkeur boven in huis met het uitzoeken van alle spullen. Open een voor een alle kasten, dozen, lades en opbergboxen en kijk ze eens kritisch door. Alle spullen die niet meer gebruikt worden kunnen weg. Bedenk goed wat u met de overbodige spullen kunt en wilt doen. Zijn deze nog goed dan kunt u er misschien iemand in uw omgeving blij mee maken, de spullen doneren aan een inzamelingsactie of naar een kringloopwinkel brengen.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het opruimen? Kijk eens op de website van Yourganize. Sinds 2010 begint hier jaarlijks op 1 oktober ‘D’ruitdaging’. Dit is een challenge van een maand. Elke dag worden er op deze website en de Facebookpagina handige tips en opdrachten gedeeld die u helpen bij het uitzoeken van gebruiksartikelen die u al langere tijd in huis bewaard.

 
#2 Van zomerkleding naar winterkleding

Nu de dagen korter en frisser worden kunnen de zomertops en overhemden met korte mouw uit de kast gehaald worden en doen de dikkere truien en vesten hun intrede. Haal alle kleding uit de kast en bedenk per item of deze schoon is en of er nog een kans bestaat dat deze nog gedragen wordt in de komende periode. Om de kleding lekker fris en schoon te houden kunt u gebruik maken van geurbuiltjes. Heel handig voor het opbergen van kleding zijn vacuümzakken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Is een zak vol of heeft u alle kleding erin zitten dan zet u de stofzuiger er even op en zuigt u zo de zaak vacuüm. Op deze manier neemt de kleding weinig ruimte in en blijft lekker fris.

Geurbuiltjes kopen
 

#3 Groot onderhoud 

 • - Keukenkastjes uitzoeken en schoonmaken
  Haal de kastjes een voor een leeg en reinig deze grondig. Vergeet de binnenkant van de deurtjes niet. Zoek de inhoud ook meteen uit. Servies dat beschadigd is en producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken kunnen worden weggegooid. Denk ook aan de koelkast.
 • - Vriezer ruimen en ontdooien
  Wacht met deze klus tot de temperatuur tot rond het vriespunt gedaald is. U kunt de vriezer dan op het gemak ontdooien en schoonmaken zonder dat u het risico loopt dat de inhoud ontdooit.
 • - Vaatwasser reinigen
  Een klus die vaak vergeten wordt is het schoonmaken van de vaatwasser. Dit apparaat lijkt schoon, maar vet, kalk en zeepresten tasten de onderdelen van de vaatwasmachine aan. Regelmatig schoonmaken is belangrijk voor de levensduur van uw apparaat. Gebruik hiervoor een speciale reiniger zoals HG onderhoudsmonteur dit product is ook geschikt voor de wasmachine.
 • -Wasmachine schoonmaken
  Wat voor de vaatwasmachine geldt is zeker ook van toepassing op de wasmachine. Zet daarom ook het schoonmaken van de wasmachine op het to do lijstje voor de najaarsschoonmaak. Een populair product hiervoor is Beckmann Wasmachine reiniger. Na gebruik zullen uw wasmachine en de was weer heerlijk fris ruiken.
 • - Droger reinigen
  Als u toch bezig bent met het reinigen van huishoudelijke apparaten, vergeet u dan vooral ook de droger niet. Dit apparaat zal in de komende maanden vermoedelijk weer aardig wat draaiuren maken dus zorg ervoor dat de droger klaar is voor gebruik. Dit doet u door alle onderdelen zoals het filter goed stofvrij te maken.
 • - Gordijnen, kussens en dekbedden uitwassen
  Het uitwassen van bijvoorbeeld gordijnen, de hoes van de bank, kussenslopen, dekbedden etc. is een echte najaarsklus.
 • -Verwarming ontluchten
  Een ander typisch najaarskarwei is het ontluchten van de verwarming. Door de leidingen goed te ontluchten zorgt u ervoor dat de verwarming goed werkt en voorkomt u vervelende tikkende geluiden.


#4 De voorraadkast uitzoeken

Naast in de koelkast, vriezer en keukenkastjes worden veel etenswaren bewaard in een voorraadkast. Grote kans dat de blikjes ragout en pakken toast uit het kerstpakket van vorig jaar inmiddels weggegooid kunnen worden. Kijk ook goed naar de houdbaarheidsdatum van koekjes, kruidenmixen en bakproducten die mogelijk al langere tijd in de kast liggen. Beoordeel of open verpakkingen nog goed zijn en berg deze bij voorkeur op in vershouddozen. Zet producten waarvan de houdbaarheidsdatum dichtbij komt vooraan zodat deze in het oog vallen en bedenk meteen alvast een paar recepten met deze ingrediënten. Haal bij het leeghalen en uitzoeken van de inhoud van de kast ook meteen even een vochtige doek over de planken dan is deze ook weer helemaal fris en schoon.

Allesreinigers kopen
 

#5 De tuin winterklaar maken

Alsof er in huis nog niet genoeg klussen te doen zijn vraagt ook de tuin om wat extra aandacht ter voorbereiding op de winter. Gebruik de mooie zonnige herfstdagen de komende tijd voor het snoeien, aanharken van bladeren, eventueel planten van bloembollen, etc. Geef de tuinset nog een sopje voordat deze wordt opgeborgen. En maak ook de barbecue goed schoon als u niet van plan bent om deze in de wintermaanden te gebruiken. Tap voor de eerste vorst de buitenkraan af. Bescherm vorstgevoelige planten voor vorstschade.


Het lijkt misschien allemaal veel werk, maar met een goede to do lijst, een beetje planning, misschien wat hulp, bovenstaande tips en de schoonmaakartikelen uit ons assortiment gaat het u vast lukken!