Nu 5% extra kassakorting op de volgende merken: Bional, Terranova, Orthovitaal, Derma, Hairwonder, Herbatint
Sluiten

Is havermout gezond?

Door Vitatheek - 21 januari 2021 - Voeding
Is havermout echt zo gezond?

Sommige mensen zijn er oprecht dol op en anderen eten het iedere ochtend keurig netjes omdat het volgens zeggen goed is voor je lijf; havermout. De een maakt het aan met melk of yoghurt, de ander juist met water. Er zijn kant-en-klaar varianten te koop, maar ook varianten die een hele nacht moeten wellen voordat ze geschikt zijn voor consumptie.
Is havermout echt zo gezond? En zo ja, welke variant is dan de beste keuze?

Om te beginnen... wat is havermout?

Havermout is mix van geknipte en geplette haverkorrels en valt onder de term ‘’volkorengraan’’. Net als veel andere volkorenproducten is havermout erg voedzaam. Haverkorrels bevatten verschillende vitaminen zoals vitamine B1, B3, B6, B9 en vitamine K. Daarnaast is havermout echt een mineralenbom! Haverkorrels bevatten: ijzer, magnesium, zink, mangaan, molybdeen, fosfor, selenium en kalium. Wanneer havermout met melk, yoghurt of plantaardige ‘’zuivel’’ (waar calcium en B12 aan toegevoegd is) gegeten wordt, kunnen calcium en vitamine B12 ook nog eens aan bovenstaand rijtje vitaminen en mineralen worden toegevoegd. (Bekijk hier eens ons aanbod havermout)

 
 
Koolhydraten, eiwitten en vezels

Havermout valt onder de noemer ‘’langzame koolhydraten’’. Haverkorrels bevatten veel vezels, waardoor ze in de maag lang voor een verzadigd gevoel zorgen. Daarnaast bevat havermout, zeker in combinatie met zuivelproducten, best wat eiwitten. De combinatie eiwitten, vezels en een hoge voedingswaarde in de vorm van vitaminen en mineralen geeft dat voldane gevoel nadat het bordje havermout leeg is. Op dit deel van de vraag "is havermout gezond?" kunnen we dus volmondig "ja" zeggen.

 
Maar: let op toevoegde suikers en portiegrootte!

Havermout is gezond, dat zeker. Maar wie een gezond gewicht nastreeft dient wel te letten op de porties. Een normale portie havermout bestaat uit 150-200 milliliter melk of yoghurt of plantaardige zuivel met maximaal 30-40 gram havermout. Tevens is het verstandig om te kiezen voor halfvolle zuivelproducten in plaats van volle varianten en bij voorkeur ongezoete plantaardige zuivel wanneer u een vegetarisch voedingspatroon ambieert.

Kant-en-klare havermout bevat bovendien soms nogal wat toegevoegde suikers. Dat maakt het natuurlijk een stuk minder gezond. Let dus goed op de etiketten of maak een heerlijk bordje havermout gewoon zelf! Dan is havermout gezond!

Bestel de lekkerste havermout