10x Glutenvrij ontbijt | Recepten
Wilt u meer weten over gluten of glutenvrij eten? Lees onze inspiratiepagina: 5 feiten en fabels over gluten.

Wilt u een makkelijk en snel glutenvrij ontbijt? Kies dan voor yoghurt met muesli. Vooral een kommetje Griekse yoghurt is erg lekker en vult goed. Uiteraard kunt u ook voor magere kwark of yoghurt gaan. Kies vooral wat u zelf lekker vindt. Er komen steeds meer glutenvrije muesli’s op de markt. Eat Natural heeft veel lekker ontbijtgranen, zoals de krokant geroosterde muesli met boekweit. Ook Damhert en Peak's hebben verschillende soorten fijne ontbijtgranen.
Bekijk alle glutenvrije ontbijtgranen

Havermout is heerlijk met dit koude winterweer. Het is lekker, gezond en voedzaam. Een superlekker en gezond recept is carrot cake havermout. Het haalt het natuurlijk nooit bij echte worteltjestaart, maar komt wel aardig in de buurt. Voor één portie heeft u de volgende ingrediënten nodig: 40 g glutenvrije havermout, 200 ml (soja)melk, 1 wortel, 1 el rozijnen en een snufje speculaaskruiden. Verwarm de melk met de havermout in een steelpannetje op middelhoog vuur. Rasp ondertussen de wortel en voeg deze samen met de speculaaskruiden bij de havermout. Breng het aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Blijf ondertussen goed roeren, zodat het niet aankoekt. Garneer de pap met wat gehakte hazelnoten of pecannoten.
Tip: Er zijn verschillende merken die glutenvrije haver verkopen. Let er op dat het altijd gecerfificeerde haver koopt. Anders loopt u de de kans dat het graan is besmet met gluten.

De dag beginnen met pannenkoeken is echt een feest. Vooral in het weekend, wanneer u alle tijd heeft, is dit een goed glutenvrij ontbijt. Met slechts 3 ingrediënten maakt u supergezonde pannenkoekjes! Ook doordeweeks kunt u deze pannenkoeken maken, want ook koud zijn ze lekker. Eet ze bijvoorbeeld als tussendoortje of neem ze mee naar uw werk. Om dit te maken heeft u 1 banaan nodig, 2 eieren en een eetlepel kokosolie. Snijdt de banaan in stukjes en doe het samen met de eieren in een kommetje. Mix alles door elkaar tot het lekker luchtig is. Als u weinig tijd heeft, dan kunt u de banaan ook met een vork prakken en alles door elkaar kloppen. Voeg er eventueel een snufje kaneel aan toe.
Verhit vervolgens de kokosolie in de pan. Maak drie kleine pannenkoekjes van het beslag en wacht tot de bovenkant droog is. Draai de pannenkoekjes voorzichtig om, want ze zijn breekbaar! De pannenkoekjes zijn van zichzelf al zoet, dus u hoeft geen suiker toe te voegen. Wilt u een gezond alternatief voor stroop? Doe er dan wat ahornsiroop op.
Zo nu en dan mag u zichzelf best verwennen met een uitgebreid glutenvrij ontbijt. Denk aan een glas versgeperste sinaassappelsap en warme broodjes uit de oven. (Ook leuk als ontbijt op bed). Doe dat bijvoorbeeld met glutenvrije toast, rozijnenbrood of glutenvrije croissants. Voeg daar nog wat aardbeien en een grote kop cappuccino aan toe en u kunt er weer even tegenaan!
Het gehele assortiment glutenvrij brood en crackers bekijkenMocht u rond een uurtje of elf weer trek krijgen: dan zijn er ook gezonde, glutenvrije tussendoortjes verkrijgbaar. Deze bevatten geen tarwe, rogge, gerst of haver. Neem bijvoorbeeld een plak glutenvrije ontbijtkoek of een mueslireep. Of neem als beleg twee glutenvrije rijstewafels met kipfilet en komkommer. Voor de echte zoetekouwen zijn de glutenvrije kokosrotsjes een aanrader bij de koffie. Ze zijn gedoopt in een laagje pure chocolade en lekker smeuig. Waarschijnlijk proeven uw vrienden of partner niet eens het verschil.
.png)
Ingrediënten (2 personen)
4 sneden damhert glutenvrij brood
1 ei
200 ml melk
1 theelepel kaneel
1 eetlepel vloeibare margarine
1 appel
Bereiding
Schil als eerste de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel vervolgens in kleine blokjes en breng deze op smaak met wat kaneel. Smelt hierna een scheutje vloeibare margarine in een pan en bak de blokjes appel ongeveer 5 tot 10 minuten. Voeg nu in een kom het ei en de melk samen. Haal de glutenvrije boterhammen met beide kanten door dit melk-ei mengsel. Bak hierna de boterhammen in een koekenpan met een scheutje vloeibare margarine voor ongeveer 2 tot 3 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn. Serveer de wentelteefjes met de gebakken appel en garneer eventueel met wat kaneel. Lekker!
Recept gevonden op: www.damhert.com
.png)
Ingrediënten (3-4 personen)
450g brood mix (bruin)
350ml lauw water
30g margarine
1 ei
15g verse gist (of 7g gedroogde gist)
Bereiding
Voeg het lauwe water in een beslagkom samen met de broodmix, margarine, ei en gist. Meng deze ingrediënten 5 minuten intensief door elkaar met deeghaken. Giet het beslag vervolgens in een broodvorm (ca 25x8x9 cm) en dek dit af. Laat dit deeg vervolgens ongeveer 45 tot 60 minuten rijzen bij ongeveer 30 °C. Bak het brood hierna 40 minuten af in een voorverwarmde oven van 240 °C. Laat het brood na het bakken wel even afkoelen. Tijd om te genieten!
Tip!
Wanneer u een eivrij brood wilt maken kunt u gebruik maken van een eivervanger zoals de Orgran Vegan Easy Egg!
Recept afkomstig van www.peaks-freefrom.com
.png)
Ingrediënten (12 stukjes)
75g cashewnoten
400g havermeel
400g appelpuree
2 el speculaaskruiden
100g haverdrank
15g ahornsiroop graad C
3 tl bakpoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 °C en hak ondertussen de cashewnoten grof. Meng hierna de rest van de ingrediënten samen in een kom met een mixer tot er een stevig deeg ontstaat. Doe dit beslag in een bakblik of ovenschaal en strooi de grof gehakte cashewnoten over het beslag heen. Bak hierna het beslag zo’n 50 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Smullen maar!
Recept van: www.terrasana.nl
.png)
Ingrediënten (2 personen)
250 g porridge express omega 3
500 g gekookte pompoen
100 g rijststroop
2 el kaneel
1 snufje zeezout fijn atlantisch
optioneel - 1 tl vanille-extract
Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C. Meng alle ingrediënten met een mixer in een grote kom tot het een deeg is. Rol van dit met uw hand deeg kleine balletjes en druk deze plat op een met bakpapier bekleed bakblik. Zet de koekjes hierna in 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze na het bakken minstens 30 minuten afkoelen. Eet smakelijk!
Tip!
Je kan de deegballetjes in elke vorm drukken! Ze behouden namelijk hun vorm tijdens het bakken. Je kan de cookies ook invriezen en later weer 10 minuten opwarmen in de oven voor je ze opeet.
Recept van: www.limafood.com

Ingrediënten (4 personen)
1 doos Damhert glutenvrije pannenkoekenmix
2 eieren
500 ml plantaardige melk
50 g boter
100 g lactosevrije witte chocolade van Damhert
100 g biofood notenmix
200 g aardbeien
12 el chocoladepasta
Bereiding
Doe de glutenvrije pannenkoekenmix, eieren en melk in een kom en klop deze met een handmixer tot een glad beslag. Bak hierna ongeveer 10 pannenkoeken en laat deze vervolgens afkoelen. Rasp nu de witte chocolade, hak de noten grof en verwijder de kroontjes van de aardbeien. Besmeer hierna elke pannenkoek met 1 eetlepel pasta en bestrooi de helft met de chocoladerasp. Stapel vervolgens alle pannenkoeken op elkaar tot deze een taartje vormen. Verdeel nu als laatste de noten en aardbeien over de bovenkant van de pannekoek. Klaar is kees!
Copyright: website van Damhert