Naar boven

Inspiratie - Vitamine D

 
Vitamine D

Vitatheek heeft een uitgebreid aanbod aan vitaminen, waaronder vitamine D. Vitaminetabletten zijn echter aanvullingen op een gezonde leefstijl. Het is daarom belangrijk te weten hoe u bepaalde vitaminen en mineralen zelf uit bijvoorbeeld voeding kunt halen. Komt u dan nog tekort, dan is een voedingssupplement een uitstekende keuze.

Wat is Vitamine D eigenlijk?

Vitamine D is vooral belangrijk voor 2 dingen:

1.      Het ondersteunt een goede werking van de spieren en het immuunsysteem;
2.      Het helpt uw lichaam om Calcium goed op te nemen. Daarmee draagt het bij aan het doel van Calcium: het behoud van stevige botten en voorkomen van botontkalking.

Het is dus belangrijk hier voldoende van binnen te krijgen. Voor ouderen en jonge kinderen is het extra belangrijk vanwege de goede ontwikkeling van de botten (kinderen) en het voorkomen van botbreuken (ouderen). Voor kinderen zijn er hele handige vitamine D druppels.

Hoe kom ik aan Vitamine D?

Vitamine D is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. De belangrijkste "bron" van vitamine D is namelijk zonlicht. En dat kunt u niet eten…

Als uw lichaam in aanraking komt met zonlicht, maakt het zelf vitamine D aan. Veel buiten zijn is dus letterlijk gezond. Bij zonlicht denken veel mensen dat de zon fel moet schijnen. Het helpt echter al als u gewoon buiten in het daglicht bent. In Nederland zijn de winterse dagen vaak kort en is de tijd die u buiten in daglicht doorbrengt, vaak korter. Veel mensen werken overdag als de zon schijnt en komen pas weer buiten als de zon al onder is. Zij slikken daarom vitamine D tabletten.

Vitamine D is overigens wel ook terug te vinden in bepaalde voeding, maar vormt in veel mindere mate een bron van vitamine D dan de hoeveelheid die we onder invloed van zonlicht aanmaken. Vooral vette vis is goed en in lagere hoeveelheden vindt u het ook in eieren en vlees. Omdat ook dieren zelf vitamine D aan kunnen maken, vindt u dit terug in bepaalde dierlijke producten. In Nederland wordt Vitamine D ook toegevoegd aan halvarine, margarine en andere bak- en braadproducten (niet aan olie). 

 
 
Wanneer heb ik Vitamine D te kort?

Vitatheek is een online drogist met grote kennis van onder andere voedingssupplementen. Wij kunnen echter niet bepalen of u een tekort heeft. Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram Vitamine D en boven de 70 jaar 20 microgram. Veel mensen krijgen voldoende binnen via zonlicht en voeding. Het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval uw hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. Daarnaast krijgt u vitamine D binnen als u eet volgens de Schijf van Vijf, met in ieder geval halvarine of margarine, vloeibaar bak- en braadvet en vette vis. Kijk in de Schijf van Vijf voor een advies op maat.

Een tekort aan Vitamine D kunt u herkennen aan meer vermoeidheid en spierpijn. Bij ernstige tekorten kunnen de gevolgen verder gaan. Denkt u dat u tekort heeft? Overleg dan met uw huisarts.

Weet u het zeker, dan kunt u Vitamine D kopen om het weer aan te vullen.

Wat is de beste Vitamine D?

Om verwarring te voorkomen: Alle Vitamine D supplementen die u in Nederland kunt kopen, voldoen aan bepaalde eisen en zijn van goede kwaliteit. U kunt dus eenvoudig online bestellen bij Vitatheek (u krijgt bij ons ook nog eens tot 25% korting).

Het Voedingscentrum bevestigt ook dat het merk dat u koopt, geen verschil maakt.
Wat wel belangrijk is, is de hoeveelheid die u nodig heeft. Er zijn Vitamine D tabletten te koop met verschillende hoeveelheden microgrammen (mcg). Bij alle producten op onze website staat de hoeveelheid vermeld. Welke Vitamine D het beste voor u is, hangt dus helemaal van uw tekort af.

Vitatheek werkt graag samen met betrouwbare merken die op alle vlakken goede producten levert en vaak ook nadenken over hun invloed op de natuur.

 

 
 
 

Lamberts Vitamine D3 1000Ie 25 Mcg Lamberts Vitamine D3 1000Ie 25 Mcg 180 Capsules
21,80 18,53
Meer info
Toevoegen
Davitamon Vitamine D Aquosum Druppels Davitamon Vitamine D Aquosum Druppels 25 Milliliter
7,99 5,99
Meer info
Toevoegen
Davitamon Vitamine D Olie Davitamon Vitamine D Olie 25 Milliliter
7,99 5,99
Meer info
Toevoegen
Orthica Vitamine D-25 Orthica Vitamine D-25 120 Tabletten
17,65 13,24
Meer info
Toevoegen
Orthica Vitamine D-50 Orthica Vitamine D-50 120 Tabletten 22,75 17,06
Meer info
Toevoegen