Naar boven

Inspiratie - Stappenplan Voorjaarsschoonmaak

In huis wordt geleefd. Natuurlijk maakt u regelmatig schoon, maar één keer per jaar het huis van onder tot boven schoonmaken, is ideaal. Want onbewust verzamelt u een hoop stof, honden- of kattenharen en bacteriën in huis. Lees in dit blog hoe u dit het beste kunt aanpakken.


Een goede voorbereiding is het halve werk
Gaat u beginnen aan de voorjaarsschoonmaak, ofwel de grote schoonmaak of lenteschoonmaak? Het is niet de leukste activiteit, maar wel één die veel voldoening schenkt. Laat de lente maar komen! Tip nummer 1: Een goede voorbereiding is het halve werk!
1. Maak een planning

En onthoudt: niet alles hoeft ineens. U kunt het ook verspreiden over meerdere dagen of weekenden. Werk bijvoorbeeld per verdieping of per kamer. Bedenk van tevoren wat u schoon wil maken en maak een planning. Wilt u bijvoorbeeld de zolder eens helemaal uitmesten? Of de kamers van de kinderen uitmesten? Door goed te plannen is de schoonmaak veel beter behapbaar en is uw huis toch helemaal schoon.

2. Zorg dat u alles in huis heeft

De grote schoonmaak vergt meer schoonmaakmiddelen dan u normaal gebruikt. Als u weet wat u allemaal schoon wilt maken, kunt u alles van tevoren in huis halen. (Geen zin om te sjouwen? Bestel online. Dan wordt het lekker makkelijk thuis bezorgd en betaalt u boven de €30,- ook geen verzendkosten)
Zorg ook dat uw stofzuigerzak geleegd is en dat u voldoende doekjes, dweilen, teiltjes, etc. heeft.

3. Ruim van tevoren uw huis op

Berg tijdelijk al uw losse accessoires op, zodat u overal goed bij kunt. Als u dit van tevoren doet, scheelt het u tijdens de schoonmaak zelf veel tijd.

 

Aan de slag!

Tijdens de grote schoonmaak haalt u alles van z’n plek en maakt u elk gaatje en hoekje goed schoon. Natuurlijk stofzuigt en dweilt u overal en sopt u alles van onder tot boven af. In dit schoonmaak blog gaan we in op andere dingen.

Zet alle ramen en deuren open, zet een lekker muziekje op en u kunt van start!

 
 
1. De vaatwasser schoonmaken

Er wordt gedurende het jaar veel beroep gedaan op uw vaatwasser. Om hem een langere levensduur te geven, is het belangrijk hem goed te onderhouden. De lenteschoonmaak is daar een uitstekend moment voor.
Verwijder allereerst eventuele etensresten die nog in het filter van je vaatwasser zitten.
Draai daarna een programma met vaatwasserreiniger. Doe de reiniger (bijvoorbeeld Sun machinereiniger) in het reservoir en draai een intensief programma. Het verwijdert vet- en kalkaanslag en zorgt weer voor een compleet schone vaatwasser. En u hoeft er zelf niet veel voor te doen.
Soms ruiken vaatwassers na het reinigen nog steeds niet fris. Als dat bij u ook zo is, kunt u het beste een speciaal product tegen geurtjes gebruiken (bijvoorbeeld van HG).

Na deze behandeling is uw vaatwasser weer helemaal fris!

*Handig* Omdat het u weinig werk kost, kunt u dit programma draaien terwijl u iets anders in huis aanpakt.

 
 
 
 
2. Wasmachine schoonmaken

Ook uw wasmachine heeft veel te verduren en kan wel een schoonheidsbehandeling gebruiken. Na elke wasbeurt blijven er wasmiddelresten achter, die op den duur zelfs kunnen zorgen voor een onfrisse geur. Draai regelmatig uw wasmachine op 90 graden zónder was erin en zónder wasmiddel. Zo kan de machine weer even schoon worden.
Tijdens de voorjaarsschoonmaak kunt u uw wasmachine een grote beurt geven met speciale wasmachinereiniger. Doe het spul in uw wasmachine, draai een was op 60 graden en klaar is Kees. Ondertussen heeft u uw handen vrij voor andere dingen.

 
 
 
 
3. Badkamer schoonmaken

- Voegen badkamer schoonmaken
Uw badkamer wordt natuurlijk regelmatig goed schoongemaakt. Maar uw voegen waarschijnlijk niet. De voegen hebben veel te verduren, vooral omdat een badkamer vaak weinig gelucht wordt. Schimmel en kalk liggen dan op de loer. Gebruik een goede voegenreiniger om uw voegen weer wit te krijgen.

- Afvoer ontstoppen
Denkt u wel eens aan uw afvoer? Die kan na een tijdje verstopt raken door vuil, haren, etc. Met vloeibare ontstopper maakt u eenvoudig uw afvoeren weer toegankelijk. Schenk wat ontstopper in de afvoer van uw douche en wastafels, laat het even intrekken en spoel het na met lauw water.

 
 
 
 
4. De keuken schoonmaken

- Koelkast en vriezer schoonmaken
Dit moet u van tevoren goed plannen. Om uw vriezer schoon te maken, moet u die namelijk ontdooien. Het is dus handig om zo min mogelijk etenswaren in uw vriezer te hebben. De koelkast maakt u sneller schoon en hoeft helemaal niet uit. Haal alles uit uw koelkast en gebruik een koelkastreiniger om alle hoekjes en gaatjes ook goed schoon te maken. Koelkastreiniger droogt snel en streeploos op, dus u kunt meteen uw etenswaren weer terug zetten.

Uw vriezer kost meer tijd. Zet de vriezer uit, zodat het ontdooit. Vaak is er ijsvorming in de vriezer. Als dat ontdooit, wordt het een natte boel. Leg dus uit voorzorg vast handdoeken neer. Laat de vriezer helemaal ontdooien of gebruik diepvries ontdooier om het proces te versnellen. Maak uw vriezer schoon met allesreiniger.

* Tip* Wilt u nare geurtjes in uw koelkast voorkomen? Gebruik dan een koelkastei.

- Oven schoonmaken
Zitten er ook bakresten op uw bakplaat? Met de meeste ovenreinigers hoeft u niet te schrapen en schrobben, maar lost het eenvoudig op. Bespuit het oppervlak, laat het inwerken en veeg het er eenvoudig af. Haal er nog eenmaal een schone doek overheen en uw oven is weer zo goed als nieuw.

- Kookplaat schoonmaken
Neem uw kookplaat onder handen met een goede kookplaatreiniger. Alle achtergebleven bacteriën worden verwijderd. 
 
 
 
 
5. Gordijnen en tapijt reinigen

De voorjaarsschoonmaak is hét moment om uw gordijnen te wassen! Of om al uw vitrage perfect af te nemen.
Ook zoiets: uw tapijt of vloerbedekking reinigen. De bescherming laag van uw tapijt verdwijnt na verloop van tijd. Werk die weer bij met een goede tapijtreiniger. Bekijk wel eerst goed welke tapijtreiniger gebruikt kan worden voor uw tapijt of vloerbedekking.

 
 
 
 
6. Ramen lappen

Niks geeft een frisser gevoel dan schone ramen! Sla uw slag met lekker weer. Zeem alle ramen in huis, groot en klein, en gebruik een goede ontvetter.

 
 
 
 
7. Doorluchten en luchtverfrissers

Onze eerste tip is dat u uw huis goed lucht. Laat het weer het toe? Zet dan alle ramen en deuren open en laat alles goed doorluchten. Genoeg frisse lucht is overigens gezond en wordt gedurende het hele jaar aangeraden. Laat dus vooral een roostertje of raam open.
Toch is het soms ook koud en wilt u het raam lekker dicht en de verwarming aan. Op den duur kunnen er minder frisse luchtjes ontstaan. Na de grote schoonmaak is dat natuurlijk helemaal verdwenen. Gebruik een luchtverfrisser om het ook daarna lekker fris te laten ruiken in huis. Er zijn vele geuren, waaronder orange, mint, lavendel, citroen en eucalyptus.

 
 
 
 
8. Overige tips

- Kledingkast
Heeft u nog tijd en energie over? Maak dan van de gelegenheid gebruik om uw kledingkast onder handen te nemen. Breng uw winterkleding naar zolder en haal uw zomerkleding tevoorschijn. Was alles wat al lange tijd in de kast ligt en misschien niet meer fris is. Sop uw kledingkast helemaal uit.
Terwijl u bezig bent, kunt u meteen apart leggen wat u echt niet meer draagt. Geef het weg of doneer het aan een goed doel. Uw kast is opgeruimd en iemand is ermee geholpen, twee vliegen in één klap.

- Kussenhoezen wassen
Ook een goed idee: al uw kussenhoezen wassen. Kussens van uw bank en andere sierkussens bijvoorbeeld. Kunnen de hoezen van uw bank zelf er ook af? Dan kunt u die ook meteen wassen.

- Klusjes
U komt zeker weten kleine klusjes tegen. Nu is de tijd! Smeer die krakende deur, plak dat ene loszittende plintje vast, etc. U bent u al zo goed bezig, dat u het beste meteen deze klusjes kunt doen. Heeft u niet alles in huis? Maak dan een to do list voor later.

 
Tips & Tricks

1. Plan, plan, plan! U kunt meer doen in dezelfde tijd als u goed plant.
2. Ruim van tevoren uw huis op. Berg alle losse accessoires tijdelijk op.
3. Werk per kamer of per verdieping.
4. Start met het reinigen van uw wasmachine en vaatwasser. Deze programma’s kunnen namelijk draaien terwijl u iets anders doet. 
5. Gooi weg wat u niet meer gebruikt of geef het aan een goed doel.
6. Zet een lekker muziekje op. Zo wordt schoonmaken een stuk leuker!
7. Plan wat extra tijd in voor klusjes.