Naar boven

Inspiratie - Sport en de behoefte aan bouwstoffen

Fanatieke sporter?

Iedere sporter wil de beste sportprestaties behalen. In de basis is hiervoor het juiste voedingspatroon het allerbelangrijkste. Sport en voeding zijn dan ook een enorm belangrijke combinatie. Verse, voedzame en het liefst biologische producten zoals een bio sojaburger of bio magere kwark geven het lichaam de bouwstoffen om kracht te kunnen leveren. Paprika en kiwi leveren per stuk meer vitamine C dan bijvoorbeeld een sinaasappel en zijn uitermate geschikt om de fysieke weerstand na trainingen hoog te houden.

Toch is naast de juiste sportvoeding vaak ook een aanvulling nodig in de vorm van sport supplementen.

Tijdens sporten verbruikt het lichaam extra vitaminen en mineralen, dus het verlies van deze waardevolle micronutriënten ligt bij een sporter hoger dan bij iemand die niet sport. Dit verlies moet uiteraard met de juiste voedingsmiddelen worden aangevuld.

Sport en het belang van sportsupplementen


Vitamine tekort

In de praktijk is een 100% volwaardige voeding vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wie wel eens bloed heeft laten prikken om te controleren of er van alle vitaminen voldoende aanwezig was, kwam waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Meestal blijkt er na onderzoek een vitamine tekort te zijn (een tekort in de micronutriënten voorraad). Vooral vegetariërs lopen een reëel risico op cruciale tekorten in het lichaam. Vitamine D3 bijvoorbeeld komt enkel in dierlijke producten voor. Bij een Vitamine D tekort kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan met logischerwijs verminderde sportprestaties, en in extreme gevallen uitputting, tot gevolg.

Ook Vitamine B12 kan voor problemen zorgen. Vitamine B12 wordt niet aan alle plantaardige vleesvervangers toegevoegd, waardoor een tekort aan Vitamine B12, dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen, kan leiden tot bloedarmoede en verminderd herstel na het sporten. Bij veganisten is deze kans groter, maar het is voor elke sporter belangrijk om voldoende Vitamine B12 binnen te krijgen.

Sport supplementen
Er zijn diverse voedingssupplementen voor sporters. Wat uw lichaam nodig heeft is afhankelijk van hoe vaak en hoe zwaar u traint en natuurlijk ook van uw voedingspatroon.

Een tip is de 100% plantaardige Essential Organics Vitamine D3, maar ook de Biologisch Actief Vitamine B12 van Essential Organics kan uitkomst bieden.

Wilt u het uiterste uit uw krachttrainingen halen? Dan kunt u tevens gebruikmaken van de Fitshape Creatine Monohydraat, nu met 10% korting in onze online shop. Creatine verbetert de prestaties van de spieren tijdens sterke, kortdurende krachtinspanningen met veel herhalingen en relatief weinig herstel.