Naar boven

Inspiratie - Multivitamine

Een goede multivitamine kan een goede aanvulling op uw eet- en leefpatroon zijn. Een multivitamine bestaat zoals de naam al zegt uit een grote variatie aan vitaminen. Maar hoe kiest u nu de beste multivitamine?

Bij de keuze voor een multi supplement is het belangrijk te kijken naar aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die erin zitten (ADH). De ADH is door Nederland bepaald en geeft een hoeveelheid weer die de gemiddelde Nederlander nodig heeft. Dat is natuurlijk heel breed, maar het geeft wel een inschatting van hoeveel u ongeveer nodig hebt. Bent u bijvoorbeeld zwanger, al wat ouder of eet u vegetarisch, dan heeft uw lichaam soms meer behoefte aan bepaalde stoffen. Er zijn dan ook speciale supplementen voor bepaalde doelgroepen, zoals (zwangere) vrouwen, kinderen en 50-plussers. Maar er zijn ook multi's die zich richten op een bepaalde behoefte, zoals extra energie of weerstand. 

Een goede multivitamine is goed uitgedacht. Het zorgt er niet alleen voor dat u voldoende binnenkrijgt van diverse vitaminen, maar de samenstelling is ook zo bedacht dat de stoffen elkaars opneembaarheid versterken. Overigens zitten er in een preparaat dat wij multivitamine noemen, meestal ook veel mineralen. Ook dat heeft te maken met zowel de behoefte van uw lichaam aan die mineralen, als de combinatie van stoffen die de opneembaarheid verhoogt. Daarnaast zijn er nog supplementen die ook nog bijvoorbeeld visolie (omega 3) bevatten of diverse kruidenextracten bevatten.

Heb ik een multivitamine echt nodig?
Die vraag is lastig te beantwoorden. Het belangrijkste is natuurlijk dat u een gezond en gevarieerd eetpatroon heeft. Daarmee krijgt u een groot deel van de benodigde bouwstoffen al binnen. Toch komt een flink deel van de Nederlanders niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van alle vitaminen en mineralen. En dat is misschien ook wel logisch. U kunt ten slotte niet van álles weten of u er genoeg van binnenkrijgt en of uw lichaam dat allemaal goed opneemt.

Lees hieronder verder voor de beste multivitamine.


Wat is de beste multivitamine?
Laat de keuze voor uw supplement afhangen van uw behoefte. Kijk goed naar de samenstellingen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De hoeveelheden die erin zitten kunnen variëren per merk. Heeft u meer behoefte aan een bepaalde vitamine of mineraal, zoals ijzer of vitamine d? Kijk dan goed of dat in de multivitamine zit en in welke hoeveelheid.

Ten slotte kunt u ook nog de keuze maken voor de toedieningsvorm die u het prettigst vindt. Veelal zijn er gewone capsules, maar er zijn ook multi's in poedervorm, kauwtabletten (ook heel handig bij kids) of druppels. Bijna alle supplementen zijn bedoeld om 1 x per dag te nemen.

Snel multivitamine vinden:
Alle multivitamine

Multivitamine voor vrouwen

Multivitamine voor zwangere vrouwen & mama's

Multivitamine kinderen (ook lekkere kauwtabletten)

Multivitamine voor mannen

Multivitamine voor senioren

Populaire merken:
Plantina multi
Centrum multivitamine
Davitamon multivitamine
Orthica multivitamine
Vitals multivitamine
Bonusan multivitamine
Biotics multivitamine
Vitakruid multivitamine
Royal Green multivitamine
AOV multivitamine