Naar boven

Inspiratie - 5 Feiten en fabels over gluten

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van een glutenallergie. Maar wat zijn gluten precies en waar zit het dan allemaal in? En zijn gluten dan helemaal ongezond voor iedereen? In dit artikel zetten we 5 fabels en feiten over gluten in de spotlight.

 
1. Van gluten word je ziek

Fabel. Laten we het volgende meteen de wereld uit helpen: niet iedereen wordt ziek van gluten. Het grootste deel van de mensen kan er gewoon tegen. Er zijn echter mensen met een glutenallergie (coeliakie), waarbij het lichaam gluten niet goed verwerkt, of mensen die gevoeliger zijn voor gluten. Mensen met coeliakie kunnen inderdaad ziek worden van het eten of drinken van producten met gluten. Mensen die deze aandoening niet hebben of niet gevoelig reageren op gluten, kunnen het echter gewoon eten. Zij worden er niet ziek van.

 

2. Gluten zit in alle graanproducten

Fabel. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde graanproducten. Daarmee komt het ook voor in eten en drinken dat van die graanproducten wordt gemaakt. Het komt dus wel voor in véél graanproducten, maar niet in alle. Er zijn zelfs graanproducten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, gierst, amaranth en teff.

In veel graanproducten, zoals in tarwe, rogge en spelt, zitten wel gluten. Wilt of moet u glutenvrij eten, dan is het belangrijk goed te kijken of het product inderdaad glutenvrij is. Het kan namelijk ook voorkomen dat het product tijdens de productie in aanraking is gekomen met gluten, wat bij haver vaak het geval is. Even de verpakking checken dus.

 3. Glutenvrij eten is gezond

Glutenvrij eten kán gezond. Maar het is niet per definitie gezonder dan wanneer u wel gluten eet. De producten die u achterwege laat vanwege de gluten, bevatten vaak ook veel andere voedingsstoffen zoals vezels en vitaminen. Die mist u dan ook. U moet er dus voor zorgen dat u voldoende en gezonde vervangende producten eet, anders kan het zelfs ongezonder zijn. Vervangt u de missende voedingsstoffen, dan kunt u met een glutenvrij dieet inderdaad gezond eten.
Bovendien is het vaak zo dat glutenvrije producten meer suiker en/of zout bevatten dan de glutenvariant. Maar er komen steeds meer glutenvrije producten op de markt, ook met het oog op gezonde vervangers. U kunt dus zeker een verantwoorde keuze maken. Dat glutenvrij eten per definitie gezond is, is dus een fabeltje. Maar u kunt het wel gezond maken voor uzelf.

 
4. Van gluten word je dik

Dit is echt een fabel. Het idee komt voort uit het feit dat producten die gluten bevatten (denk aan pasta, brood, etc.) vaak ook producten zijn die veel calorieën bevatten. Veel mensen zien die producten dus als dikmakers. Het zijn echter niet de gluten die verantwoordelijk zijn voor die calorieën, maar de suikers en vetten die erin zitten. Vaak zitten er in de glutenvrije varianten van bijvoorbeeld koekjes of snoep gewoon hetzelfde aantal calorieën als niet-glutenvrije producten.
Voor glutenvrij eten geldt dus hetzelfde als voor gewoon eten: let zelf goed op wat u eet.

 
5. Ik reageer goed op een glutenvrij dieet, dus ik heb coeliakie

Het kan zijn dat u coeliakie hebt, maar het kan ook zijn dat u gewoon wat gevoeliger bent voor gluten dan de meeste mensen. Alleen uw dokter kan vaststellen of u glutenallergie (coeliakie) heeft. Heeft u dat vermoeden, ga dan even bij uw huisarts langs. Het is bovendien belangrijk om met een diëtiste te spreken over uw eetpatroon, om ervoor te zorgen dat u geen essentiële voedingsstoffen mist.
Houdt u een glutenvrij dieet aan omdat u verantwoord wilt eten, zorg er dan ook voor dat u voldoende voedingsstoffen via andere producten binnen krijgt.