Naar boven

Inspiratie - 10 tips voor een goede nachtrust


Niet kunnen slapen of onrustig slapen is een bekend probleem. Een groot deel van de Nederlanders heeft soms of zelfs vaak last van slaapproblemen. Vervelend natuurlijk, want het kan uw dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. U kunt prikkelbaar worden en u heeft een stuk minder energie en concentratie. Uw lichaam functioneert ten slotte het beste bij voldoende slaap. Maar hoe krijgt u dat dan, als slecht slapen juist het probleem is?

Lees verder voor 10 nuttige tips voor een betere nachtrust.1. Zorg voor een goed ritme. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar en uit bed, zodat uw lichaam gewend raakt aan het ritme. Soms is het niet mogelijk, bijvoorbeeld door uw werk (denk aan nachtdiensten), maar ook in dat geval is het belangrijk om in elk geval een bepaald ritme te proberen te vinden. Uw lichaam heeft er baat bij. 

2. Eet niet (te zwaar) vlak voor het slapen gaan. Uw lichaam blijft dan langer actief om uw eten te verteren, terwijl u daar op dat moment eigenlijk geen energie aan wilt verspillen. Het is ook aan te raden te minderen met caffeïnehoudende dranken of met alcohol. Van alcohol valt u wellicht sneller in slaap, maar u slaapt er niet beter door.

3. We weten het allemaal wel, maar houden we ons er ook aan? Kijk zo min mogelijk op schermen kort voor u gaat slapen. Het zorgt vaak voor onrustig slapen en dat wilt u juist voorkomen.

Wist u dat het kunstmatige licht van uw telefoon of tv ervoor zorgt dat de melatonine in uw lichaam zijn werk niet goed kan doen? Melatonine zorgt ervoor dat uw lichaam wilt gaan slapen.
Ook de lichtere stand van uw mobiele telefoon is minder goed dan uw telefoon helemaal wegleggen. Een andere regel kan zijn om uw slaapkamer echt alleen te gebruiken om te slapen. U kijkt er dan geen tv, leest er niet en doet er geen andere activiteiten. Op deze manier associeert u de slaapkamer uiteindelijk alleen met slapen.

4. Vermijd stress. Een open deur natuurlijk. Het is wel duidelijk dat stress zorgt voor onrustige nachten of zelfs voor wakker liggen om te malen. 

5. Zorg voor een goed bed. Als u niet goed ligt kost het uw lichaam energie om de juiste houding te vinden. Bovendien kan het pijnklachten veroorzaken, die u ook weer energie kosten. Een goed bed is de basis voor een goede nachtrust.

6. Zorg voor genoeg frisse lucht in uw slaapkamer. Ook als het koud is, is het van belang om genoeg frisse lucht binnen te laten. Vindt u het te koud om het raam open te zetten, zet dan in elk geval altijd een rooster open. Het is niet voldoende om alleen overdag uw slaapkamer te luchten. Voor goed slapen is een continue toevoer van frisse lucht noodzakelijk. 

7. Zorg voor stilte. Heeft u last van omgevingsgeluiden, gebruik dan oordoppen. Zo wordt u niet steeds uit uw slaap gehaald en kunt u rustig doorslapen.

8. Zorg dat het donker is. Ook helpt het als uw kamer echt donker is, bijvoorbeeld door middel van verduisteringsgordijnen. Dat past beter bij het dag-nachtritme.

9. Beweeg genoeg. Overdag voldoende bewegen is ook heel belangrijk. Beweging is sowieso gezond, maar het zorgt er ook voor dat u zich ´s nachts beter kunt ontspannen.

10. En last but not least....

Heeft u al deze tips al geprobeerd, maar is slecht slapen nog steeds een probleem? Dan kan een voedingssupplement ter bevordering van uw nachtrust een uitkomst zijn.
Een voedingssupplement is géén slaapmiddel. Een voedingssupplement helpt u te ontspannen en u minder gestressed te laten voelen. Het is geen slaappil. In slaap-supplementen zit veelal melatonine, dat ervoor zorgt dat u een slaperig gevoel krijgt. Maar vaak zitten er ook andere vitaminen in, zoals vitamine B. Andere werkzame stoffen zijn valeriaan of passiflora (passiebloem), die beide een rustgevende invloed hebben.


 
Hieronder vindt u een overzicht van rustgevende voedingssupplementen die u kunnen helpen om beter te slapen. Ze zijn van kwalitatief hoogwaardige merken die al jaren in onze (digitale) vitrine staan. U bestelt ze nu met korting.

A Vogel Dormeasan Nachtrust Sterk A Vogel Dormeasan Nachtrust Sterk 30 Tabletten
15,49 13,94
Meer info
Toevoegen
A Vogel Passiflora Rust & Balans A Vogel Passiflora Rust & Balans 30 Tabletten
12,99 11,69
Meer info
Toevoegen
A Vogel Passiflora Sterk A Vogel Passiflora Sterk 30 Tabletten
10,99 9,89
Meer info
Toevoegen
Cellcare Valeriaan-Hop-Passiflora Cellcare Valeriaan-Hop-Passiflora 180 Vegicaps 54,00 40,50
Meer info
Toevoegen
A Vogel Passiflora Complex A Vogel Passiflora Complex 100 Milliliter
16,99 15,29
Meer info
Toevoegen
A Vogel Passiflora Complex A Vogel Passiflora Complex 200 Tabletten
18,99 17,09
Meer info
Toevoegen
Fytomed Passiflora Fytomed Passiflora 100 Milliliter 21,50 19,35
Meer info
Toevoegen